Бисквитки

сряда, 16 май 2018 г.

Почитаме паметта на загиналите на връх „Милин камък“Ботеви четници


С възпоменателно честване в местността „Милин камък“ ще се почете паметта на загиналите Ботеви четници. 142 години след битката на „Милин камък”, признателните потомци отново ще се преклонят пред героизма и родолюбието на въстаниците.
На 19 май, от 11:30 ч., на паметния връх ще се съберат жителите на селата Чирен, Голямо Пещене, Мраморен и Баница. Ще бъде отслужена панихида за загиналите,  а самодейците от читалищата в тези села ще изнесат програма от патриотични песни. В събитието със стихове и песни ще се включат и учениците от Обединено училище „Христо Ботев” с. Баница.
В духа на българските традиции ще бъде осветен и раздаден курбан за помен на загиналите Ботеви четници.
На връх „Милин камък”, преди 142 години е най-кръвопролитната, но и единствена спечелена битка от четата на Христо Ботев.
В ранната утрин на 18 май 1876 година четниците са вече в покрайнините на с. Баница. Тук ги посреща голяма група черкезки конници и военният командир Никола Войновски командва да се заеме най-добрата позиция на връх „Милин камък”. Започнало първото ожесточено сражение. Врагът бил подкрепен от дошлата от Враца редовна турска войска. Боят продължил през целия ден. В него загиват около 30 четници, между които знаменосецът на четата Никола Симов –Куруто и поп Сава Катрафилов – член на щаба на четата. Късно вечерта четата успява  да разкъса обръча  и се отправя към Веслец. При пресичането на шосето Враца - Оряхово се натъкват на конен черкезки отряд. При завързалата се престрелка пада убит съветникът на Ботев, врачанинът Давид Тодоров.
Първото официално честване на подвига на Ботевата чета е през 1901 година  след 25 години от героичните събития. Тогава на Козлодуйскиябряг се събира група сподвижници, опълченци и неколцина Ботеви четници, които тръгват по пътя на четата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар