Бисквитки

сряда, 10 юни 2015 г.

МРРБ възразява срещу официалното откриване на туристическата атракция „Леденика“ заради редица нередности и пропуски


Министерството на регионалното развитие и благоустройството възразява срещу намерението на община Враца за официално откриване на парк „Леденика“.
Във връзка с публикации в регионалните и централни медии, относно подготовка на община Враца за официално откриване  на проект  „Развитие на устойчив туризъм в община Враца. Леденика – туризъм без сезони”, финансиран от Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013г. в размер на над 5 млн.лв., Министерството на регионалното развитие и благоустройството уточнява следното:
Към настоящия момент проектът все още е в процес на изпълнение, като крайният срок е 4 август 2015 г. Припомняме, че по време на осъществените проверки на място (2 през 2013 г, 1 през април 2014 и 1 през март 2015) са констатирани множество проблеми във физическото изпълнение на проекта, като за всяка констатация е отправяно искане за отстраняването й в съответния срок. До момента са констатирани следните нередности:

  1. Подобект „Архитектурен елемент „Ледениче” (Светомразец):

По цялата повърхност на съоръжението са налични съществени пукнатини, видими следи от течове, множество участъци с нарушение на съществуващото покритие, не е положено финишно покритие, осветлението не функционира, няма документи, удостоверяващи, че монтираните  осветителни тела са подходящи за външна експлоатация. Участъци от настилките под входния модул са деформирани.  Общото състояние на „входен тунел”  е не само неестетично, но и опасно за посетителите на пещерата;

  1. Подобект „Реконструкция на архитектурен елемент „Амфитеатър и приказна алея:

Вътрешността на сградата е с компрометирани мазилки, настилки и дограма.
По покрива и фасадите на сградата липсва предвиденото финишно покритие от фибростъкло. Компрометирани са и части по външното покритие на фасадите, покрива и цветната мазилка на Амфитеатъра.


  1. Подобект:  Модул „Приказна алея”

Монтираните   макети на седем приказни  герои, изобразяващи принц, принцеса, рицар, великан, катерица, триглав змей и Баба Яга са в лошо състояние, изпълнени са некачествено с рушащи се части по тях.
Установено е, че достъпът на лица с увреждания до входа на пещера „Леденика“ се осъществява по съществуваща алея, която не е включена в обхвата на проекта по договора за БФП, но при последната проверка на място (март 2015 г.) е констатирано, че в процеса на изпълнение на СМР  парапетът и бордюрите на тази алея са демонтирани и компрометирани.
За всички направени констатации, относно лошото физическо състояние на част от подобектите от проекта, е изготвен и връчен Констативен протокол на бенефициента.
Към настоящия момент все още има неизпълнени констатации.
В допълнение на лошото физическо състояние, проектът е проблемен и от гледна точка на проведените обществени поръчки за възлагане на дейностите, за които към днешна дата са регистрирани 6 сигнала за нередност, които са в процес на проверка от Управляващия орган на ОПРР. В сигналите се твърди, че има злоупотреби с европейски средства и груби нарушения на Закона за обществените поръчки, както и некачествено изпълнение на поетите договорни ангажименти, незаконосъобразно възлагане на обществените поръчки и изменения на части от договора за обществена поръчка, ограничителни условия в обявяването на обществените поръчки, влошено физическо състояние на инвестицията.
Плащанията по проекта са спрени до приключване на процедурата по разглеждане на сигналите за нередности и налагането на съответните финансови корекции, както и до отстраняването на всички констатирани проблеми във физическото изпълнение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар