Бисквитки

сряда, 10 юни 2015 г.

заседание на сформирания Областен координационен механизъм по деинституционализация

Заместник областният управител Мирослав Комитски председателства днес първото заседание на сформирания Областен координационен механизъм по деинституционализация, разработен в изпълнение на двугодишната социална програма, която  британската благотворителна организация „Надежда и домове за децата“ – клон България реализира на територията повече от 10 области  в страната.
„Сформирането на Областния координационен механизъм е в изпълнение на Националната стратегия „Визия за  деинституционализация на деца в Република България“. Целевите групи са деца в риск  и нашата задача е да ги защитим като обединим усилия, време, експертиза и ресурси за успешно решаване на всеки един отделен казус“. Това заяви при откриването на заседанието Мирослав Комитски и разясни основните принципи, които прилага координационния механизъм. Като инструмент за междуинституционална работа, дейността му гарантира взаимна информираност на партньорите и помощ, мултидициплинаред подход на областно ниво, гъвкавост при взимането на решения, етично поведение при обгрижване на всеки конкретен случай и винаги в защита на интереса на детето.
Програмният директор на „Надежда и домове за децата“ за България Боряна Климентова представи проекта и метода на функционирането му. Тя поясни необходимостта от работна платформа за взаимодействие на областно и общинско ниво, което ще оптимизира работата на различните институции.
Със заповед на Областният управител е  определен съставът на координационния механизъм. Членове на съвета са представители на социални  и здравни институции, експерти в Регионалния инспекторат по образованието – Враца, експерти по социални дейности от общинските  администрации, както и представители на Областна дирекция на МВР – Враца.
Основните цели, които бяха поставени, заедно с приемането на Правилника за дейността на Координационния механизъм като активна и работеща система, са междуинституционално рефериране на конкретни случаи, което да  улеснява комплексното и бързо проследяване на всеки един от тях и поемането на конкретни ангажименти и постигането на съгласие за резултатите.


Няма коментари:

Публикуване на коментар