Бисквитки

понеделник, 8 юни 2015 г.

Община Враца отново ще предоставя топъл обяд на социално слаби


            От 3 юни Община Враца има сключен договор с Агенциата за социално подпомагане по проекта „Осигяраване на топъл обяд” – съобщи днес кметът инж. Николай Иванов.  Социалната услуга вече се предоставя и ще продължи до края на годината.  Финансирането е по оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане, съфинансирана от Фонд за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица. Общата цел на оперативната програма е свързана с намаляване на броя на живеещите в бедност лица, чрез подпомагането им с храни, с оглед преодоляване на основно материално лишение. Целта е да се осигури помощ и подкрепа за най-уязвимите групи от населението в общината. От проекта ще се възползват 120 деца и лица, от следните целеви групи:
-   лица и семейства на месечно подпомагане с доход по-нисък от диференцирания минимален доход;
-   неосигурени, самотно живеещи лица с децата си, подпомагани по Закона за семейни помощ за деца.
-   самотно живеещи лица, получаващи минимални пенсии /за осигурителен стаж и възраст, за инвалидност, социални и наследствени пенсии/;
-   скитащи и бездомни лица и деца;
Услугата се предоставя в двете социални кухни - на ул. „Стоян Заимов” №2 и на ул. „Екзарх Йосиф” № 75 във Враца.


Детски панаир ще има във Враца

            За трета поредна година Община Враца и фондация „Изиарт” организират детски панаир във Враца – съобщи кметът на града. Инж. Николай Иванов уточни, че тази година празникът ще е на 13 юни от 10 до 18 ч. на площад „Христо Ботев”.  Това издание на панаира е изцяло финансирано от Община Враца.
Поканени са всички малки и по-големи момичета и момчета. За тях ще бъдат организирани различни ателиета на открито. Ще има ателиета изкуство и рисуване, стъклопис, макиаж, пясъчни рисунки, грънчарско ателие, бижута, цветя от салфетки, детска архитектурна работилница, рисунка на асфалт, декупаж, животни от картон, детски играчки, мода, урбанистична игра и др. Предвидени са и спортни игри – „Преоткрий Враца” и „Пожарникари”. Ще има също представление на куклен театър и много други приятни забавления. На площада отново ще пристигне истински противопожарен автомобил. В този ден влизането в Регионалния исторически музей и Етнографско-възрожденския комплекс ще е безплатно за децата.
„Искам чрез медиите да поканя всички деца на Враца в събота на площад „Христо Ботев” – заповядайте на детския панаир!” – каза инж. Иванов.

Фондация „Тодор Рачински” чества 20 години

На 11 юни фондация „Тодор Рачински”, Община Враца и СОУ „Христо Ботев” – Враца ще отбележат 20 години от учредяването на фондацията – обяви днес кметът инж. Николай Иванов. В 10 ч. в двора на СОУ „Христо Ботев” – база 2 ще бъдат показани 20 сорта пшеница, селектирани от Тодор Рачински. Това е т.нар. „жив паметник на Тодор Рачински”. За тях ще разкаже проф. Николай Ценов – селекционер. С тези сортове изцяло се преобразява пшеничното производство в България и добивите от 230 кг от декар стават 480 кг от декар. С тях в периода 1974 – 2000 г. са засети общо 200 милиона декара площ.
         В 13.30 ч. в читалище „Развитие” по същия повод ще се проведе тържествен концерт  – входът е безплатен.
         На честването ще присъстват председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, акад. Атанас Атанасов – ръководител на геномен център и ръководители на аграрния университет в Пловдив, земеделски производители и представителите на фондация „Тодор Рачински” във Враца. Поканен е и министърът на земеделието Десислава Танева.
         „Искам да благодаря на г-н Джунов, който беше основният двигател на подготовката на честването на този бележит български учен и врачанин” – каза инж. Николай Иванов.


Правят първа копка на параклис в квартал „Кулата” във Враца

         „На 13 юни в 11.30 ч. в квартал „Кулата” ще направим първа копка на нов параклис” – каза днес кметът на Враца. Мястото, където той ще бъде изграден, е дарено от Славейко Георгиев Спиридонов – един от най-големит дарители в последните десетилетия на Община Враца.  С неговата волята там ще се построи параклис. Средствата, които са необходими, са малко над 65 000 лв., като част от тях са задложени в капиталовата програма на Община Враца, а останалите ще бъдат от дарения. Фирмата, която е избрана за изпълнител на обекта, е врачанското дружество „ОПАЛ – 94”.
          

Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”

Няма коментари:

Публикуване на коментар