Бисквитки

понеделник, 8 юни 2015 г.

Извънредно заседание на Комисията по заетост

Днес Областният управител Малина Николова свика извънредно заседание на Комисията по заетост към Областния съвет за развитие, във връзка с реализация на Проект „Подкрепа за заетост“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. На срещата присъстваха кметовете на общини, директорите на Дирекции „Бюро по труда“ от областта, представителите на работодателските организации и синдикати.
Основна тема на проведеното заседание беше разглеждането на възможността, която Агенцията по заетостта дава на областните управители, да наемат безработни лица за осъществяване на превантивни мерки за защита от бедствия във връзка с необходимостта от предприемане на своевременни действия за преодоляване на потенциален риск от наводнения.
„Разкриването на тези работни места стана възможно след като Министерството на околната среда и водите предприе редица действия за реализиране на рационални идеи, предложени и обсъдени в Министерски съвет и Междуведомствената работна група, създадена със заповед на Министър-председателя. След проведени разговори между Вицепремиера Томислав Дончев и Управляващия орган на програмата са отстранени всички пречки за наемане на лица от областните администрации по линия на „Подкрепа за заетост”, чието изпълнение е до края на 2015 г., а бюджетът й е увеличен, за да бъде удължен периодът на субсидирана заетост“ – поясни Областният управител Малина Николова.
Даниела Първанова, Директор на Дирекция „Услуги по заетост“ към Дирекция „Регионална служба по заетостта“ – Монтана представи проекта и разясни основните параметри на Програмата.
За цялата област са определени общо 570 работни места, от които 40% или 228 лица, ще бъдат назначени от Областния управител и предоставени на общините за реализиране на дейностите по проекта. Останалите работни места са предвидени за реалния сектор.
Членовете на Комисията по заетост приеха критерии, по които да се направи преразпределението на работните места. Първият от тях засяга броя на язовирите за почистване и наблюдение, управлявани от съответната община, вторият критерий - броя на реките за почистване на територията на съответната община, а третият – броя на населението в общината. Данните и за трите критерия са спрямо общия брой за цялата Област Враца. Допълнително работни места получиха осемте общини, които пострадаха от наводненията през изминалата година.
Постоянната комисия единодушно взе решение за разпределението на работните места по общини на територията на Област Враца по проекта, като в Община Борован определеният брой е 20,  в Община Бяла Слатина - 32, 35 са в Община Враца, 13 в Община Козлодуй, 20 в Община Криводол, в Община Мездра са 25, в Община Мизия също 25, в Община  Оряхово - 19, в Община Роман – 18, а за Община Хайредин броят е 20. Едно работно място е предвидено за Дирекция „Бюро по труда“ – Враца, където ще се извършва цялостен контрол върху реализацията на Програмата.
Всички договори ще бъдат сключени до края на месец юни, като срокът на заетост по Програмата е 4 месеца, с трудово възнаграждение на всяко наето лице 380 лв.

Няма коментари:

Публикуване на коментар