Бисквитки

вторник, 3 февруари 2015 г.

Община Враца заделя 300 000 лв. от бюджета си за бедствияЗа първи път в бюджета на Община Враца са заделени срества за справяне с бедствията и авариите. Това са 300 000 лева, които са за овладяване на кризисни ситуации, обяви на традиционната си пресконференция днес кметът инж. Николай Иванов. Той очаква финансовата рамка да бъде одобрена от общинските съветници на извънредното заседание на местния парламент в петък.
            „Основно с тези средства ще се работи по превенцията – почистване на речните корита с обща дължина 30 км, които преминават през населените места и са наш ангажимент и решаване на проблемите с язовирите, които са в аварийно състояние преди очакваното пролетно пълноводие. Предвижда се също скорошното извеждане от експлоатация на два язовира на територията на общината – „Сухия скът” и „Девене”. По подобен начин ще търсим решение за още четири язовира. Ще оставим и резерв от средства за реагиране при подобни аварийни ситуации. За тези дейности са необходими милиони. Нека обаче не се оправдаваме с липсата на пари, а да направим така, че да защитим живота и здравето на хората”, коментира градоначалникът.
Ураганният вятър, който вилня в нощта срещу събота на Северозападна България, е нанесъл поражения и във Враца. Получени са десетки сигнали, на които е реагирано своевременно, уточни още кметът. Николай Иванов допълни, че най-добрата новина от бедствието е, че няма човешки жертви.
„Получихме сигнали за счупени клони, за паднали и пречупени дървета, съборени заграждения на изкопи от водния проект, изцяло унищожено слънцезащитно съоръжение на покрива на ОДЗ „Зора”, обърнати кофи за смет и преместени от силния вятър контейнери, повредени светофари, прекъснати елекропроводници. За около 12 часа беше прекъснато ел. захранването на далекопроводи от т.нар. „средно напрежение” в посока Мраморен, а в нощта срещу събота заради спряното захранване в района на язовир „Среченска бара”, част от Враца остана без вода. На следващата сутрин аварията беше отстранена. Радостното е, че няма сигнали за пострадали граждани. От събота се почиства, а застрахователи обикалят и снимат пораженията от бурята, нанесени на обществените сгради, за да компенсират щетите”, допълни кметът.

 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

Няма коментари:

Публикуване на коментар