Бисквитки

петък, 6 февруари 2015 г.

Областната епизоотична комисия набеляза превантивни мерки за недопускане на инфлуенца /грип/ по домашните птици на територията на област Враца


Областната епизоотична комисия проведе днес извънредно заседание, председателствано от заместник областния управител Мирослав Комитски.
Заседанието е свикано по повод на получена в Областна администрация Заповед № РД 11-178/02.02.2015 г. на Изпълнителния директор на Българската асоциация по безопасност на храните - проф. Пламен Моллов за констатирани огнища на инфлуенца по птиците в с.Константиново, община Камено, област Бургас и необходимостта от предприемането на спешни мерки за предотвратяване на възникване на заболяването на територията на област Враца.
Д-р Валентин Лилов- Началник на отдел „Здравеопазване на животните“ в Областната дирекция по безопасност на храните във Враца представи на Комисията  клиничните признаци на заболелите от инфлуенца птици и набеляза основните мерки за профилактика и борба с вируса. Д-р Лилов запозна с епизоотичната обстановка в област Враца и отбеляза, че на територия на цялата област няма огнища или заболеваемост на птиците.  
На основание на предприетите мерки и решенията на Комисията е изготвена нарочна Заповед на Областния управител на област Враца до кметовете на общини на територията на област Враца за провеждане на Общински епизоотични комисии. В Заповедта са указани и необходимите конкретни действия, които собствениците и управителите на птицевъдни обекти и т.н. „задни дворове“ трябва да осъществяват при съхраняване в закрити помещения на фуража, с който се изхранват птиците, както и за създаване на условия за разделно отглеждане на домашните патици и гъски от други видове домашни птици.
Собствениците и управителите на птицевъдни обекти се задължават да не допускат излизането на птиците извън дворовете и стопанствата и контакт между птици, живеещи в дивата природа и домашни птици.
Необходимо е също така собствениците и управителите на птицевъдни обекти в случай на отклонение в здравословното състояние на отглежданите от тях птици или при завишена смъртност да уведомяват незабавно обслужващия обекта ветеринарен лекар или кмета на населеното място.
Според специалистите от Областната епизоотична комисия, не трябва да се създава страх сред населението по повод т. нар. „птичи грип”, тъй като консумацията на пилешко месо след термична обработка не крие никаква опасност за здравето на хората.
На заседанието  са приети и Правилата за работа на Областната епизоотична комисия. Заповедта и Правилата за работа на Комисията ще бъдат публикувани на официалния сайт на Областна администрация – Враца.

Надя Гетова

експерт „Връзки с обществеността и протокол“

Няма коментари:

Публикуване на коментар