Бисквитки

понеделник, 19 януари 2015 г.

Губернаторът: „Спирането и отменянето на влаковете трябва да се основава на нашите предложения

Малина Николова: „Спирането и отменянето на влаковете трябва да се основава на нашите предложения – законосъобразни и съгласувани с всички страни. Когато имаме очаквания взетите решения на институциите, предоставящи услуга, да са в интерес на гражданите, е необходимо да извършим предварителна, аргументирана обосновка на териториален принцип“.
С тези думи днес Областният управител на област Враца откри извънредната работна среща с кметовете на общини от област Враца, засегнати от промените в разписанието на влакове и представителите на Български държавни железници“.
Присъстващите единодушно заявиха, че така представените промени рефлектират върху населението и искат влаковете отново да пътуват по старото разписание. Такъв е примерът с влакът, пътуващ до сега по направление Враца – Горна Оряховица, а сега пътуващ само в участъка Мездра – Горна Оряховица. Единодушното становище на присъстващите е той да бъде възстановен съгласно старото разписание и с време на заминаване 6.30 ч.
Второто предложение, внесено за разглеждане пред ръководството на БДЖ  „Пътнически превози“ е бързият влак от Враца за Видин, заминаващ в 18.42 ч. да прави спирки на гара Бели извор и с. Власатица.
Още в самото начало на срещата беше уточнено, че министър Ивайло Московски е договорил с финансовия Министър да се преведат 40 млн. лв. към субсидията на „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД, необходими за изпълнение на пътническата услуга. Благодарение на това, ще бъде запазен графикът на движение, като отделни влакове могат да отпаднат само след срещи и обсъждания с хората по места.
Кметовете изложиха като мотиви за исканията си липсата на друг вид икономически изгоден транспорт и поясниха, че спирането на мотрисите по места вдига цената на алтернативния транспорт. Лошата пътна инфраструктура също е причина работещи и учащи да използват железницата, за да стигнат до областния град.
Преди всичко БДЖ изпълнява и социална функция- това е категоричната оценка на кметовете за предоставената от БДЖ услуга. Те се обединиха около становището, че провеждането на такава среща, преди решението за спиране на влаковете, би била по-разумна и не би довела до протести.
Областният управител Малина Николова допълни, че е необходимо решенията за спирането на железницата да става по определения от нормативната уредба ред, след съгласуване с областните  управители.
Ръководителят на „Пътнически център - Мездра“ инж. Маринов заяви, че приема направените предложения, но също така поясни, че за последните години се наблюдава спад в продаваните билети, което е довело до такива съкращения в разписанието.
Кметовете приеха да се направи справка за пътникопотока по гарите, обслужващи техните общини и да се изготви пълна и точна информационна база данни за необходимостта от влакове в определени часове и направления или съответно, за тяхната ненужност.
„Реформата в БДЖ е необходима и тя трябва да бъде извършена.“- заяви още Малина Николова. Тя допълни, че диалогът е важен за правилните решения в интерес на хората.
Представители на Български държавни железници увериха, че ще бъде изготвен график за движение, който да отговори на конкретните нужди на хората от областта.
Очаква се до средата на месец февруари правителството да гласува  изготвената Стратегия за стабилизиране на дружеството с финансов план в перспектива от минимум седем години.

Надя Гетова

експерт „Връзки с обществеността и протокол“

Няма коментари:

Публикуване на коментар