Бисквитки

събота, 24 януари 2015 г.

Областна администрация прие официална делегация от Румъния


Заместник областните управители на Враца, г-жа Ирина Иванова и г-н Мирослав Комитски приеха официална делегация от гр. Кълъраш, Република Румъния, водена от Изпълнителния директор на Регионален офис за трансгранично сътрудничество на северната ни съседка г-жа Николета Минку.
На срещата присъстваха представители и експерти от регионалния офис в Кълъраш, а от българска страна – партньорът по изпълнение на проекти с трансгранично сътрудничество г-жа Силвия Врачовска, директор на Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца и директорът на дирекция „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост“ в Областна администрация.
На срещата г-жа Минку запозна ръководството и екипа с предстоящото стартиране на Програмата Интерег V - А Румъния - България. Предвиденият бюджет за изпълнение на Програмата е близо 240 млн. евро и  се очаква тя да бъде одобрена от Европейската комисия през месец февруари.
Предстои провеждане на информационни дни в областите в допусната за кандидатстване зона, на които на бъдещите потенциални бенефициери ще бъдат изяснени приоритетите и възможностите за кандидатстване с проектни предложения. След одобряването им, ще бъде свикан Комитета за наблюдение на Програмата, който на свое заседание ще определи датите за поканите за проектните предложения.
От своя страна, г-жа Иванова увери Изпълнителния директор в бъдещи  добри  партньорски отношения между двата екипа и в категоричното намерение Областна администрация да участва в проекти, касаещи културно-историческото наследство на област Враца в Програмата Интерег V - А Румъния - България.
Областна администрация разработва Проект 2(4i)-2.2-17 „Център за координация и управление на действията при бедствия в трансграничната зона“, който ще приключи през ноември 2015 г. Вторият проект -  „Трансграничен център за информация и комуникация Долж- Враца“, има за цел да дигитализира книги и да осигури достъп до виртуална информационна мрежа в библиотеките във Враца и в Крайова.

Надя Гетова
експерт „Връзки с обществеността и протокол“

Няма коментари:

Публикуване на коментар