Бисквитки

вторник, 20 януари 2015 г.

„Бащата” от Аугуст Стриндберг е най-новото заглавие в репертоара на ДКТ - Враца

 Премиерните му представления са в сряда и четвъртък - 21 и 22 януари от 19 часа в камерна зала. Ето какво казва режисьорът на постановката Люпчо Горгиевски в аванс за творбата:
„Бащата” на Аугуст Стриндберг разкрива преди всичко взаимоотношенията между мъжа и жената. Не само като социални и битови в един обществено-исторически контекст, но и в чисто биологичен смисъл. Ако е истина, че произхождаме от маймуните, нека поне мъжът и жената да са от два различни вида.
Основната тема на творбата е детето и властта над него. В жестоката борба за надмощие жената сипва в ухото на мъжа отрова, поставяйки под съмнение неговото бащинство, което го кара да полудее. Днес, имайки предвид категоричното доказване на бащинството чрез ДНК-тест, тази драма е излишна, но времето, в което твори Стриндберг е друго.
Детето вярва, че е дете на своя баща и в този смисъл всички ние вярваме, че сме чеда на нашия Отец, на нашия творец Бог. НО ВЯРВА ЛИ САМИЯТ БОГ, ЧЕ СМЕ НЕГОВИ ДЕЦА?”

„Бащата е третият проект на македонския режисьор Люпчо Горгиевски във Враца след изключително успешните „Съвсем проста история” от Марина Ладо и „Боб” от Елин Рахнев.
В рамките на месец януари пък това е второто ново заглавие в репертоара на врачанската трупа след „Родолюбци” от Радослав Дорич. „Бащата” е третото ново заглавие в афиша за 76-ия творчески сезон на ДКТ – Враца, след като през есента на м.г. се появи „Вик за любов” от Жозиан Баласко.

Снимка Васко Врачовски

Няма коментари:

Публикуване на коментар