Бисквитки

понеделник, 25 май 2015 г.

„Интегриран проект за воден цикъл на град Враца”,


            На 25.05.2015 г., от 10.30 часа, в пълномощничеството на кв. Кулата се проведе поредната работна среща, част от разяснителната кампания сред населението за ползите от проекта „Интегриран проект за воден цикъл на град Враца”, Договор № 58111-С065-256/ 21.12.2009 г. Проектът се финансира от Кохезионния фонд на ЕС и от държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.”.
            Работната среща бе организирана от Консорциум „АИП – АГЕНЦИЯ ЗА ИНФОРМАЦИЯ И ПУБЛИЧНОСТ”. Директорът на Звеното за изпълнение на проекта – инж. Марияна Рашева откри събитието. Срещата премина при голям интерес от страна на жителите на квартала , които поставиха множеството въпроси, свързани със сроковете за завършване на проекта, в частта му за квартала, качеството и контрола на строителните дейности. Един от въпросите беше: “Защо новата канализация се пълни с вода, при условие, че тя трябва да е затворена система“. Жителите на кв. Кулата се интересуваха и от сроковете за възстановяване на уличните настилки след изграждането на новата канализация и водопровод. Отговор на поставените въпроси дадоха инж. Емил Йочев - представител на строителния надзор и контрол, инж. Тихомир Поповски - началник район „Враца“ в асоциирания партньор по проекта „В и К“ ООД Враца, експерти от ЗИП, инж. Григор Янев представител на фирмата изпълнител на ЕТАП-1 „Воден цикъл 2011“, както и инж. Веселин Попов - представител на фирмата, изготвила проекта за канализацията в кв. Кулата. Инж. Попов увери местното население, че цялата канализационна мрежа e проектирана според всички изисквания на българското законодателство, а самият проект е съгласуван с всички институции на държавно и местно ниво. Представителят на фирмата изпълнител инж. Григор Янев заяви, че канализацията се пълни с вода през незавършените участъци и този проблем няма да съществува след цялостното изграждане на системата.  
            За да се усети положителният ефект от новоизградената канализация и да се затворят септичните ями, които не са най-доброто решение за къщите, трябва в кратки срокове да започне изграждането на канализационната помпена станция и да завърши полагането на тръбите. Около това се обединиха жителите на квартала, ЗИП, представителите на фирмата изпълнител, проектантът, екипът на строителния надзор и контрол.
            В края на срещата,  инж. Тихомир Поповски - началник район „Враца“ в асоциирания партньор по проекта „В и К“ ООД Враца увери жителите на кв. Кулата, че дружеството стриктно контролира изпълнението на проекта и няма да разреши да бъдат въведени в експлоатация участъци не отговарящи на заложеното при проектирането или некачествено изпълнени. От своя страна инж. Марияна Рашева, както и инж. Емил Йочев посочиха, че фирмата изпълнител ще разкопава и полага на ново тръбите, ако бъде установена некачествена работа. „Всичко това ще е за тяхна сметка и няма да се заплаща със средства по проекта“ - подчерта директорът на Звеното за изпълнение на проекта.                       
Бенефициент по проекта е община Враца, общата стойност на проекта е 136 373 288,07 лв., от които безвъзмездната финансова помощ е в размер на 123 523 616,01 лв. Проектът се финансира от Кохезионния фонд на ЕС и от държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.”, http://ope.moew.government.bg
            Продължителността на „Интегриран проект за воден цикъл на град Враца” е 72 месеца, считано от датата на влизане в сила на договора за безвъзмездна финансова помощ с начало 15.01.2010 г. и край 15.01.2016 г.
            Проектът се финансира от Кохезионния фонд на ЕС и от държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.”, Приоритетна ос 1.
                       

            Повече информация вижте на сайта на проекта: www.vratsawaterproject.eu

Няма коментари:

Публикуване на коментар