Бисквитки

вторник, 26 май 2015 г.

Pаботна среща c Ивайло Калфин


Заместник областният управител на Област Враца Мирослав Комитски участва в работна среща на Вицепремиера и Министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин с местните структури на трите агенции към Министерството – „Бюро по труда“, Дирекция „Социално подпомагане“ и Областна инспекция по труда.
На срещата бяха обсъдени проблеми по прилагането на стартиралите и предстоящи да стартират Програми за заетост – Схема „Младежка заетост“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и Програма „Обучение и заетост на продължително безработни лица“. Акцент в обсъждането беше стартирала на 25.05.2015 г. Втора процедура по схема „Младежка заетост“, която ще осигури стаж и обучение на работното място на  младежи на възраст до 29 години включително. Процедурата по одобряването им се извършва текущо, за разлика от предишния прием, с цел да се избегне забавянето при подбора и оценката. Работодатели от реалния сектор могат да подават заявки за свободни работни места до 31.12.2015 г. или до изчерпване на финансовия ресурс по схемата.
На срещата стана ясно също, че в Програмата „Обучение и заетост на продължително безработни лица“, за която в момента е отворена процедура за подаване на документи  от работодатели, срокът за подаване на заявления  за участие е 29.05.2015 г.
С директорите на Дирекциите „Социално подпомагане“ бе обсъден предстоящия прием на молби за отопление на социално слаби лица.
В хода на заседанието бяха дадени конструктивни мнения и препоръки от директорите на Бюрата по труда в област Враца за изменение на нормативната уредба, която е свързана с опростяване на процедурите на наемане на безработни лица от страна на работодателите.
От своя страна, Министър Калфин пое ангажимента да разгледа и обсъди поставените въпроси с експерти от своя екип.

Надя Гетова

„Връзки с обществеността и протокол“

Няма коментари:

Публикуване на коментар