Бисквитки

понеделник, 25 май 2015 г.

Обстановката в община Враца е спокойна


         В община Враца ситуацията след снощната буря е нормална и спокойна – обобщи днес кметът инж. Николай Иванов. Няма нанесени сериозни щети от поройния дъжд и силния вятър. В региона имаше няколко аварии на електрозахранването, като част от тях вече са отстранени от „ЧЕЗ”, а останалите се отстраняват в момента. Речните корита са спокойни. Към този момент на язовир „Агов дол” има незначителен воден стълб през преливника и пренебрежимо малко вода изтича през преливника на язовир „Мраморчица”. Всички останали язовири са в нормално състояние, като нивото на водата е доста под ръба на преливника. Въпреки спокойната обстановка, общинска комисия днес посещава всички язовири, канали и речни корита в населените места на територията на община Враца. И преди почивните дни, и в момента, а и в следващите дни ще продължи да се извършва ревизия на дъждоприемните шахти в града. „Ако трябва да обобщим – нямаме сериозни щети или ситуации, застрашаващи живота и здравето на хората” – каза в заключение инж. Николай Иванов.

Президентът пристига на 1 юни във Враца

Президентът на България Росен Плевнелиев ще участва в митинга-заря на 1 юни във Враца. Това обяви днес кметът инж. Николай Иванов. Плевнелиев е приел поканата за лично участие в Ботевите дни, които за четвърта година се провеждат под неговия патронаж. „В сряда – 27 май – започват най-значимите дни за Враца в годината. Каня нашите съграждани на всички мероприятия, свързани с Ботевите дни. Официалното им откриване е в 10 ч. на 27 май на площад „Христо Ботев”. Традиционно в този ден ще изпратим и участниците в похода „Козлодуй – Околчица” – покани кметът на Враца.
Освен традиционните прояви в културния календар на второюнските тържества са включени и нови събития. Това са фотодокументалната изложба „Ботевият път от Козлодуй до Околчица” на Държавния архив във Враца, велопоходът „По пътя на Ботевата чета”, пешеходният преход до лобното място на знаменосеца Куруто на връх Милин камък и до лобното място на Давид Тодоров. Тази година за голям концерт са поканени оперната прима Еделина Кънева и Орлин Горанов, които ще пеят на 28 май в 18.30 ч. в градската концертна зала. Продължава добрата традиция на вечерните концерти – те ще са всяка вечер от 27 май до 31 май на открита сцена пред сградата на Общината. Сред гостите, които ще имат свои концерти там, са „Петте сезона” и Стефан Диомов, Трио „Гранди” и Борис Солтарийски. За първи път на 30 и 31 май и на 1 юни в града ще има изложба-базар на открито на врачански художници. Творбите им ще бъдат подредени в пространството между Сувенирната палата и паметника на Васил Левски.


Откриват новия парк в жк „Дъбника” във Враца

            Откриването на новоизградения парк в жк „Дъбника” във Враца ще се състои на 5 юни в 20 ч. – обяви днес кметът инж. Николай Иванов. Той покани всички врачани да присъстват на празничната церемония. Най-голямата атракция ще са светещите и пеещи фонтани. Предвидени са също концерти и атракции за гостите.
         „Паркът е готов, имаме вече разрешение за ползване. Това е най-значимият обект от проекта „Враца – привлекателно място за живеене”. Вярвам, че мястото ще стане любимо за всички врачани. Началото на откриването е в 20 ч., но още от към 17 ч. в парка ще има изяви, които ще забавляват гражданите преди церемонията” – каза кметът.


Община Враца получи европейски етикет за добро управление

         Община Враца получи присъдения й европейски етикет за иновации и добро управение. Наградата получи кметът инж. Николай Иванов на официална церемония по време на годишната среща на местните власти в Югоизточна Европа, провела се в Пловдив. „Тази награда е едно голямо признание. На това звание Община Враца ще бъде носител 2 години. Отличието е изключителна отговорност и присъждането му е задължаващо за усилията на общински съвет и на общинска администрация да поддържаме това ниво на местно самоуправление, което получи тази висока оценка от независими експерти на Съвета на Европа. Само 18 от общо 265-те български общини са получили това признание. И за нас е чест, че сме сред тях, макар и за първи път. Но няколко годишните усилия на всички институции на местното самоуправление в града ни бяха оценени” – каза кметът на Враца.
Принципите, които трябва да се изпълняват в една Община, за да се получи този сертификат, са 12 - Честно провеждане на изборите, представителност и гражданско участие, Върховенство на закона, Етично поведение, Отзивчивост, Иновации и отвореност за промени, Компетентност и капацитет, Стабилно финансово управление, Ефективност и ефикасност,  Откритост и прозрачност, Човешки права, културно разнообразие и социално единство, Устойчивост и дългосрочна ориентация и Отчетност.
„Надявам се, че с работата си през следващите години Община Враца ще продължи да има привилегията да бъде отличена с такъв етикет” – обобщи кмеът инж. Николай Иванов.
     Европейският етикет се присъжда от Комисия с председател министърът на регионалното развитие и благоустройство и нейни членове - представители на Омбудсмана, на общините и областите, на националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, Българска стопанска камара, Център за изследване на демокрацията, Българска национална телевизия и на академичните среди, която приема оценка, извършена от независими експерти на Съвета на Европа.


 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”





Няма коментари:

Публикуване на коментар