Бисквитки

сряда, 24 септември 2014 г.

Кметът на Враца подкрепя създаването на филм за св. Софроний


Снимка Община Враца
         Да бъде създаден филм за великата личност и закрилник на Враца св. Софроний – тази родолюбива инициатива бе подкрепена днес от кмета инж. Николай Иванов. Кметът прие и разговаря с представители на инициативния комитет за създаването на филма. Почетен председател на комитета е врачанският митрополит Калиник. На срещата присъстваха Валерия Тарашоева – главен уредник в отдел „Възраждане” в Регионалния исторически музей и дългогодишните журналисти Красимир Стефанов и Илия Борисов.
Поводът за създаването на филма са редица кръгли годишнини, свързани с родолюбива дейност на св. Софроний Врачански – 220 години от ръкополагането му за първия през вековете на робството български архиерей, 250 години от първия препис, който е направил на „История славянобългарска”, 50 години от обявяването му за светец, 275 години от рождението и 200 години от успението му. Филмът иска да покаже цялостния образ на светеца, който не се покрива само с представите ни за книжовник и духовник, а надхвърля границите на времето и го превръща в първия български политик на Възраждането и духовен водач на всички поробени българи.
„Ще подкрепя тази инициатива и лично, и като кмет на Враца. Ще предложа в бюджета за следващата година да бъдат заложени средства в подкрепа на създаването на филма. Ангажирам се също да проведа разговори с колегите от Велико Търново, Видин и Котел, които градове също са свързани с живота и делото на св. Софроний” – каза инж. Николай Иванов.

 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”
Няма коментари:

Публикуване на коментар