Бисквитки

четвъртък, 3 юли 2014 г.

ОИЦ – ВРАЦА ОТЧЕТЕ РАБОТАТА СИ ПРЕД МЕДИИТЕ


            На 03.07.2014г. ОИЦ - Враца представи отчет на дейността си  на пресконференция  пред медиите. Центърът създаден по Оперативна програма „Техническа помощ” ще продължи да предоставя услуги на гражданите и бизнеса до 12.06.2015 г. С решение на Комитета за наблюдение на оперативната програма продължителността на проекта бе увеличена от 36 на 47 месеца. Общо 109 са информнационните събития организирани от екипът на центъра от 2012 година досега, с цел да се информира обществеността и да се популяризират нормативните документи, европейските политики и фондове. Събитията бяха насочени към различни целеви групи - бизнес, неправителствени организации, централна и местна власт, граждани и съобразени с техните конкретни  нужди и интереси. За отчетния период експертите отчитат над 2000 запитвания по телефон, имейл и на място и над 1900 участници в организираните информационни срещи. Най-често задаваните въпроси от посетителите са свързани с процедурите на ОП „Развитие на човешките ресурси“ - стартиране на самостоятелен бизнес, стажантски програми, обучения, процедури насочени към бизнеса по ОП „Конкурентоспособност“ и ОП „Развитие на човешките ресурси“ – модернизация, енергийна ефективност, подобряване условията на труд и др. ОИЦ Враца участва в организирането на 5 национални инициативи на мрежата от 28 информационни центъра в страната: Kонкурс за детска рисунка на тема: „Как искам Европейският съюз да промени моя  градКонкурс за общо лого и послание (слоган) на еврофондовете през периода 2014-2020 г.Националната кампания „Научени уроци“Кампания  „Първите седем години на България в ЕС"; Национален конкурс „Да създаваме ЗАЕДНО европейски проекти“Обща инициатива  „Какво знаем за Споразумението за партньорство?“.За изминалия период бяха проведени и проучвания в Област Враца в общинските администрации и бизнес организации за споделяне на опит за успешни проекти  на база, на който са подготвени издания Добри практики 2012 и 2013, както и три информационни бюлетина за Кохезионната политика. Екипът представи индикативен график на работата си до края на 2014 година – 10 информационни срещи по общини през месеците октомври и ноември, 3 срещи за проактивна работа с медии и 2 национални инициативи.
            На срещата бе представена  и схема  „Младежка заетост“ на ОП „Развитие на човешките ресурси“, с конкретен бенефициент Агенция по заетостта с размер на БФП -  35 000 000 лв. Процедурата цели да повиши конкурентоспособността на младежите чрез осигуряване на възможност за стажуване или обучение по време на работа, което ще улесни прехода от образование към заетост, а и едновременно с това ще доведе до натрупване на ценен професионален опит, необходим за заемане на свободни работни места, заявени от работодатели.

ОИЦ – Враца е част от мрежата от 28 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар