Бисквитки

вторник, 1 юли 2014 г.

ГЕНЕРАЛНИЯТ ДИРЕКТОР НА МААЕ ПОСЕТИ АЕЦ “КОЗЛОДУЙ”


На 1 юли в АЕЦ “Козлодуй” пристигна Юкия Амано, генерален директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Той бе придружен от асистента си Конлет Брейди. Делегацията включваше също посланик Светослав Спасов – постоянен представител на Република България към ООН и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, както и заместник-председателя на Агенцията за ядрено регулиране Борислав Станимиров, Александър Рогачев – директор “Международно сътрудничество” в АЯР, и Лъчезара Стоева, началник-отдел “Контрол на въоръженията и неразпространение” към Министерството на външните работи.
Гостите бяха посрещнати от изпълнителния директор и от представители на ръководния екип на АЕЦ. Иван Генов приветства Юкия Амано с добре дошъл и подчерта задоволството си от дългогодишната добра съвместна работа между българската атомна централа и МААЕ. Той изрази надежда, че и в бъдеще Агенцията ще продължи да подкрепя развитието на АЕЦ “Козлодуй” със своите съвети и експертни оценки. Пламен Василев, директор “Безопасност и качество”, показа в презентация основните проекти на дружеството и постави специален акцент върху мерките за повишаване на безопасността, въведени след стрес тестовете.
На свой ред, Юкия Амано благодари за възможността да посети българската АЕЦ и каза, че целта на визитата му е да се срещне с хората, които определят политиките по отношение на ядрената безопасност. Генералният директор на МААЕ подчерта, че безопасността се гарантира не просто от проекта на съоръженията, а от хората.
“Днес научих много от вашия опит. Вие правите много усилия да модернизирате ядрената централа и сте внедрили много мерки след аварията във Фукушима” – каза Юкия Амано. “Бих казал, че има стабилен ръст в използването на ядрената енергия дори и след аварията във Фукушима-Даичи” – добави той.
В рамките на визитата делегацията посети Хранилището за сухо съхранение на отработено ядрено гориво, командната и машинната зала на 1000-мегаватовия пети блок, както и учебно-тренировъчния център на АЕЦ “Козлодуй”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар