Бисквитки

сряда, 16 май 2012 г.

Стартира нова кампания на КТ "Подкрепа"


На 17 май 2012 година в цялата страна стартира Информационна кампания „Учене на работното място”
Целите на организираната от КТ Подкрепа информационна кампания са насочени към подпомагане със съвети и консултации на лицата, желаещи да планират по-добре процеса на собственото си учене/обучение, и за да се идентифицират конкретни трудности, които хората в предприятията срещат, да се подготвят указания и предоставят консултации за тяхното преодоляване, а също и да се внесат предложения за промени на съответните нормативни документи.

Основните дейности, които ще се осъществят в рамките на кампанията са :
  • Провеждане на анкетно проучване :
  • На ръководители /Работодатели за идентифициране на опита и проблемите в обучението на персонала на работното място;
  • На работещите за изследване на нагласите към обучение във фирмата и на работното място.
  • Провеждане на работни срещи с ръководители, обучители, наставници, специалисти по Човешки ресурси и ще съберем добри практики;
  • Подготовка и разпространение на информационни материали с полезна информация за обучение на работоното място за работещи и за ръководители.
  • Подготовка и изпращане на електронен бюлетин с интересни факти и примери за обучение на работното място;
  • Провеждане на специални мероприятия и акции
  • Подготовка предложения за нормативни промени с цел въвеждане на ясни регламенти относно: Позицията „наставник”; Дейности като „стажуване”, „чиракуване” и „обучение на работното място”; Механизми за подпомагане на процеса на учене на работното място – вкл. по-ефективна организация, финансиране, регламентиране на задължения на работодателя

За стартиране на кампанията е избран 17 май – ден, който неофициално е обявен за „Ден на ученето на работа“ във Великобритания,
Идеята на англичаните и превръщането на обучението в интересно събитие, празник, забавление
Към инициативата „Ден на ученето на работа” във Великобритания всяка година се включват – предприятия, университети, обучаващи институции, социални партньори, мрежи, професионални асоциации и др.
В рамките на инициативата се предлагат най-различни възможности: безплатно електронно обучение, по най-различни теми – компютърни умения, лидерски умения, управленско развитие и др.; Достъп до учебни ръковдства и ресурси - като напр. „Шестте мислещи шапки” на Едуард де Боно; Аудио и видео уроци с лектори и инструктори за бизнес и управленски умения; Безплатен достъп за 1 месец до различни наръчници и полезни ръководства от електронната библютека на Open Unevsity; Креативни и интересни предложения заобучения на персонала, извън професионалната компетентност – като актьорско майсторство, пеене, йога, ораторско майсторство, техники за релаксация и др. Провеждане на съзтезания с въпроси и отговори и много награди и др.
Всяка година за „Деня на ученето на работното място” се определя тема за обучение в работния ден. Основната тема за 2012 година е „Обучение за растеж”

КТ „Подкрепа се присъедини към тази английска инициатива със собствени мероприятия .
На 17 май 2012 г. ще се организира кръгла маса в София, на която са поканени участници от МТСП, АЗ, МОМН, НАПОО, Община София, експерти от национално представителните организации на работниците и служителите, представители на работодателски организации, обучаващи институции. .
На 17 май в различни градове на страната представители на Национална мрежа Информационни бюра Достоен труд провеждат срещи и консултации. На оживени места във Бургас, Враца, Варна, Габрово, Кюстендил и Смолян ще се раздават дипляни „Пътеводител в ученето за работещи“ и „Пътеводител в ученето за ръководители“ , в които хората ще намерят ценни съвети как да организират процеса на поддържане и повишаване на квалификацията си – както собствената, така и на работещите в предприятието.
Във Враца на 17.05.2012 ще се организира акция в центъра на града. В импровизирана шатра, разположена на площадката до пощата експертите от Подкрепа ще раздават информационни материали и ще напрвят импровизирано проучване на нагласите на хората за обучение
За повече информация:
Ива Игнатова – мл. експерт „Обучение и квалификация”
Гр. Враца
Ул. Стоян Заимов № 1
Тел.: 0879 881548
0885 688 500

Няма коментари:

Публикуване на коментар