Бисквитки

понеделник, 14 май 2012 г.

Оспорван конен турнир се проведе във Враца

В събота и неделя край студентското градче във Враца местният ездови клуб проведе голям турнир. Снимките на Борил Коцев разказват показват моменти от състезанието.
 Николай Коцев връчва наградите на победителките в най-голямата гара на 1600 м., а именно Светла Янкова и Чистокръвната Английска кобила Анабел.
Стартът на 1400 м. за коне от Чистокръвна Английска порода.
 Павлик Александров с кобила Челса в преодоляване на 2-ро препятствие в изпитанието за 5 и 6-годишни коне.


Общ награден фонд за двата дни: 4400 лв.
Р Е З У Л Т А Т И
І-ви ден 12.05.2012 г. (събота) - Прескачане на препятствия:
В общо петте надпревари през деня взеха участие 20 състезатели с 27 коня от 9 конно-спортни клуба. Участниците в състезанието пристигнаха от София, Етрополе, Плевен,Кнежа, Монтана и дори от Русе и околните на Враца села Хайредин и Галиче. 2200-те лева награден фонд определени за състезателния ден бяха разпределени по равно за всяко едно от изпитанията, категоризирани съобразно възрастта на конете, имащи право да участват в тях.
Изпитание № 1 бе за време с височина на препятствията до 80 см, специално организирано за деца и юноши, към които съдийската комисия бе особено толерантна.
В надпреварата се впуснаха общо 10 деца на възраст до 17 години.
КЛАСИРАНЕ:
Най-добри над общо десетте препятствия, сред които и една двойна комбинация бяха новите надежди на родния конен спорт:
І-во място: Александър Красимиров с кон Сан Диего от ККС „Силвена Спорт” – гр. Русе.
ІІ-ро място: братът на Александър – Емил с кон Силвър Бой, който представи същия клуб.
ІІІ-то място: Зорница Йотова с кон Азбег от ККС „Болкан Хорсес” – гр. Етрополе.
ІV-то място: съотборникът на Зорница - Георги Вълков с кобила Горгона.
Наградите за най-малките, бяха предметни (юздечка, уникална американска тениска с конче, комплект за почистване на коне и луксозен оглавник), съвместно подбрани от ЕК „Враца” и магазин „Уестърн” – Всичко за ездача и коня.
Изпитание № 2 беше с отделни класирания за 4 годишните коне и за аматьорите. Паркурът бе с еднократен бараж, а височината на препятствията не надвишаваше 100 см.
От общо 11-те коня, в това изпитание до баража достигнаха само трима, като единият от тях (кобила Корсика, яздена от Пламен Енчев, представител на ККС „Болкан Хорсес” – гр. Етрополе), участваше извън класирането. След баража, крайното класиране доби следния вид:
І-во място: Светлин Иванов с кон Рондо от ККС „Св. Георги” – гр. София.
ІІ-ро място: представителят на домакините Павлик Александров с кон Легион от ЕК „Враца”.
ІІІ-то място: Венци Младенов с кобила Корида от ККС „Диана” – гр. Монтана.
ІV-то място: Димитър Николов с кон Данубиос от ККС „Кайлъка” - гр. Плевен.
Единственият аматьор, който записа участие в тази надпревара беше Красимир Ангелов от ККС „Силвена Спорт” – гр. Русе, който съревноваваше два от своите коне. Първа награда за аматьори си отреди с коня Дарко, а втора със Сан Диего.
Последвалите две изпитания № 3 и № 4 бяха от едно и също естество, а именно: паркур с нарастваща трудност и жокер. Това по което се различаваха бе единствено височината на препятствията, отредена за различните възрастови групи коне (за 5 и 6-годишни коне до 115 см, а за 7-годишни и по-възрастни коне до 130 см).
Правилата в това изпитание са следните: Всяко следващо препятствие е по-трудно за преодоляване от предходното и носи определен брой точки, например: препятствие №1 носи 1 точка, №2 – 2 и т.н. При общо 10 препятствия в паркура, както беше в случая, ако състезателят успее да преодолее всички тях безпогрешно получава общо 55 точки. На последното препятствие състезателят има право да избере какво да прескочи: стандартното 10-то препятствие, което му носи 10 точки, или по-сложното и по-високо препятствие „Жокер”, което може да му донесе още 20 точки към общия сбор при успешно преодоляване или може да му ги отнеме ако събори. Класирането на състезателите постигнали равен брой точки се извършваше по време. Тоест победители измежду състезателите станаха най-безпогрешните и най-бързите, а именно:
При 5 и 6-годишни коне и височина на препятствията до 115 см:
От общо петнадесет коня.
І-во място: Светлин Иванов с кон Рондо от ККС „Св. Георги” – гр. София с 65 точки и време: 54,58 сек.
ІІ-ро място: Валентин Спасов с кон Оникс от ККС„Болкан Хорсес” – гр. Етрополе с 65 точки и време: 61,42 сек.
ІІІ-то място: домакинът Павлик Александров с кобила Челса от ЕК „Враца” с 65 точки и време: 93,20 сек.
ІV-то място: Александър Красимиров с кон Сан Диего от ККС „Силвена Спорт” – гр. Русес 60 точки и време: 53,61 сек.
И при 7-годишни и по-възрастни коне и високи до 130 см препятствия:
От общо седем коня.
І-во място: Валентин Спасов с кон Оникс от ККС„Болкан Хорсес” – гр. Етрополе с 63 точки и време: 61,33 сек.
ІІ-ро място: отново Валентин Спасов, но с кон Адвентис от ККС„Болкан Хорсес” – гр. Етрополе с 45 точки и време: 64,58 сек.
ІІІ-то място: Емил Красимиров с кон Силвър Бой от ККС „Силвена Спорт” – гр. Русе с 44 точки и време: 58,86 сек.
ІV-то място: Ивайло Рачев с кон Грегори от ККС „Рачев” – с. Галиче с 44 точки и време: 84,91 сек.
Последното и най-зрелищно изпитание за деня беше надскачането над едно препятствие, чиято височина нарастваше с по 10 см във всеки следващ етап на надпреварата, в която бяха отредени награди само за първото и второто място, което нажежи емоциите до последен предел.
На всички гости и състезатели тогава беше съобщено, че рекорда в този тип надпревари за България е постигнат от Врачанин на име Николай Богданов, който успял да преодолее препятствие с височина 212 см. Ето защо и председателят на ЕК „Враца” – г-н. Николай Коцев даде дума да нарече приз в чест на Николай Богданов, който да се връчва на най-добрите в надскачането на всеки следващ конен турнир, организиран от неговия ездови клуб.
Началната височина на единичното препятствие беше 130 см, а всеки от включилите се седем състезателя имаше право да преодолее и още едно препятствие в подхода си към основното, без това да се отразява върху класирането му.
Само двама от седемте състезателя преодоляха 130 см-вото препятствие чисто и бяха допуснати до вторият етап, където препятствието вече стана високо 140 см. Това бяха: Светлин Иванов с кобила Перплекс ІІ от ККС „Св. Георги” – гр. София и Ивайло Рачев със своя кон Грегори от ККС „Рачев” – с. Галиче.
Възхищение у публиката събуди фактът, че и двамата от тях преодоляха тази височина успешно и в напрегната борба за първото място премериха сили на височината от 160 см. в следващия етап. И… отново безпогрешни скокове и на двамата участника. Последва препятствие високо 170 см., на което и двамата състезатели допуснаха грешки, които доведоха до събаряне на препятствието. Това предизвика спорна ситуация в излъчването на победителя. Най-справедливо решение взе специалният гост в съдийската комисия, дългогодишният състезател и треньор по прескачане на препятствия г-н. Зорничко Попов, който отреди първото място на Светлин Иванов, а второто на Ивайло Рачев, тъй като в опита си да преодолее 170 см., конят му се блъсна в препятствието и ездачът падна на земята, което според правилата в тази дисциплина води до изключване.
ІІ-ри ден: 13.05.2012г. (неделя) – Надбягвания:
Въпреки синоптичните прогнози за дъжд, състезателният ден започна със слънце и завърши с леко облачно небе, но все пак без дъжда, който би направил тревната писта хлъзгава. От далечни краища на България пристигнаха 18 именити жокея, прославили родината ни, като например Светла Янкова, Мюджат Изет и Емрах Адем. Някои от тях се състезаваха и в трите гари за коне от Чистокръвната Английска порода, а расовите коне бяха поне 25. Имаше коне и състезатели от с. Искра, Силистренско, София и Видин, с. Искър, Сталийска Махала, Расово, Оряховица, с. Брест, с. Бутан и Алтимир и не на последно място Борован и Малорад. Представителят на домакините Петьо Веселинов взе участие в две от гарите: на 1200 м. с кон Хладен, а на 1600 м. с кобила Парадайс.
К Л А С И Р А Н И Я:
І-ва Гара на 1200м за коне от Чистокръвна Английска порода
І-во място: Светла Янкова с Били Джин, собственост на Евгени Червеняшки от с. Борован.
ІІ-ро място: Мюджат Изет с кобилата от Алтимир - Тарма Дора
ІІІ-то място: Радослав Илчев с Кили Линкс от оряховица

ІІ-ра Гара на 1400м за коне от Чистокръвна Английска порода
І-во място: Сашо Радков с Ташка от с. Малорад
ІІ-ро място: Александър Олегов с Нощно Цвете от Сталийска Махала
ІІІ-то място: Емрах Адем с Тип Топ от с. Искра – Силистренско

ІІІ-та Гара на 1600м за коне от Чистокръвна Английска порода
І-во място: Светла Янкова с Анабел, собственост на Евгени Червеняшки от с. Борован.
ІІ-ро място: Сашо Вадков с Сърел Адар от София
ІІІ-то място: Александър Олегов с Кербала от Сталийска Махала

ІV-та Гара за местни коне
І-во място: Сивчо с Магер от с. Манастирище
ІІ-ро място: Страхил Страхилов с Фиодор от кв. Кулата
ІІІ-то място: Цветан Софронов с Весела от с. Борован
Фотограф: БОРИЛ КОЦЕВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар