Бисквитки

събота, 19 май 2012 г.

Проверка на потенциално опасните водните обекти

 В периода 02.05.- 04.05. 2012 г., съгласно Заповед на Областния управител на област Враца, беше извършена проверка на потенциално опасните водните обекти на територията на област Враца.
            Междуведомствена комисия, включваща представители на Областна администрация – Враца, „Напоителни системи“ЕАД – клон Мизия, Басейнова дирекция „Дунавски район“ – Плевен и ОУПБЗН извърши оглед на 23 язовира, дунавските диги, намиращи се в Козлодуйската низина, както и тези по поречието на реките Скът и Огоста.
            Двадесет от язовирите са общинска собственост, а три - яз. „Дъбника“, яз. „Аспарухов вал“ и яз. „Върбешница“ се стопанисват от „Напоителни системи“ ЕАД – клон Мизия.
            Проверката установи, че всички водни обекти се поддържат на предписания за завиряване режим.
            Само един от язовирите е с почистен сух откос, а три с почистен мокър. На 22 от язовирите е необходимо почистване на сухия откос, а на двадесет почистване на мокрия от храстовидна, а на места и от дървесна растителност.
 Почистена и в добро състояние е короната на двадесет от язовирите. Наличие на слягания има по короните на язовир „Сухия скът“, община Враца и яз. „Бързина“, община Хайредин. По време на проверката не са констатирани филтрации по стените на язовирите.
Всички язовири са обезопасени. Дадените от комисията предписания са с постоянен срок. Те включват почистване на язовирните стени от храсти, почистване  входовете на преливниците, поддържане изправността на основните изпускатели или монтираните сифони, поддържане чисто речното корито в 500 метровия участък след язовирната стена, спазване режима на завиряване.
Елма Глоговска

Няма коментари:

Публикуване на коментар