Бисквитки

събота, 31 март 2012 г.

Япония помага на деца и младежи с увреждания в Мездра

На пресконференция, състояла се на 29.03.2012 г., кметът Иван Аспарухов представи ПроектJP-74 „Създаване на терапевтична работилница за деца и младежи с увреждания”, финансиран с безвъзмездна помощ от японското правителство за подкрепа на структурните реформи у нас. Той ще бъде реализиран към Дома за деца и младежи с умствена изостаналост„Вяра, Надежда и Любов” – гр. Мездра.
На брифинга широката общественост и медиите бяха запознати с общата и конкретните цели на проектното предложение, с основните дейности, които се предвижда да бъдат изпълнени, с очакваните преки и дългосрочни резултати от неговото реализиране. Общата цел на проекта е повишаване жизнения стандарт и социализация на децата и младежите с увреждания в общината чрез създаване на терапевтична работилница и предоставяне на социални и здравни услуги, а конкретните цели: подобряване условията на жизнената среда в ДДМУИ – гр. Мездра; повишаване качеството на живот в социалния дом, защитеното жилище, разкрито към него, и на живеещите със семействата си деца и младежи с увреждания; осигуряване на заетост на младежите в трудоспособна възраст и подобряване на социалните и здравни услуги, насочени към тази целева група.
В терапевтичната работилница ще бъдат изградени ателиета по готварство, шивачество, приложни дейности и грънчарство, където трудоспособните младежи с увреждания ще могат да работят. По този начин те ще придобият навици и умения за самостоятелен начин на живот и житейска реализация. Проектът е с продължителност 11 месеца, до началото на август т. г., а бюджетът му е в размерна124 443.26 лв.
Освен създаване на терапевтична работилница и подобряване качеството на социалните и здравни услуги, предоставяни на децата и младежите с увреждания в община Мездра, сред очакваните преки резултати от успешното изпълнение на проекта са разкриването на работни места за младежите с увреждания в трудоспособна възраст, повишаване на жизнения им стандарт и подпомагане на тяхното социално включване в обществото. В дългосрочен аспект очакваните ефекти са подобрени условия на живот за хората с увреждания в общината, разкриване на нови работни места при изпълнение на предвидените строителни дейности, гарантиране финансовата устойчивост на резултатите от проекта чрез ежегодно заделяне на средства в общинския бюджет и укрепване институционалния капацитет на Общинска администрация – Мездра в изпълнението на инфраструктурни проекти.
Представен бе и екипът, който ще реализира проекта: инж. Николинка Кътовска – ръководител, инж. Катя Рашкова – координатор и Цеца Костова – счетоводител.
Мирослав Гетов – в. „Мездра XXI век” 

Няма коментари:

Публикуване на коментар