Бисквитки

петък, 30 март 2012 г.

„Време е да научим за аутизма!”.


По случай 2ри Април- Световният ден за информираност за аутизма, Фондация "Стъпка за невидимите деца на България", Сдружение "Тацитус" и Националната асоциация на ресурсните учители в България, обединени във Фонд за терапии, организират информационна кампания за повишаване на информираността на обществото относно проблемите на аутизма.
Мотото на тазгодишната кампания е „Време е да научим за аутизма!”.
Един от градовете в България, които активно ще се включат в дейностите, е Враца, където Националната асоциация на ресурсните учители (НАРУ) имат свои представители.
На 2 април, от 11.30 ч. пред сградата на бившето кино „Коларов”, ресурсни учители и родители на деца от аутистичния спектър ще раздават информационни брошури и балони. Гражданите, които искат да научат повече за това състояние също ще могат да получат информация на място от ресурсните специалисти.
Кампанията е подкрепена и от ГЕРБ – младежи – Враца, които за четвърта поредна година осигуряват на децата с аутизъм едногодишни карти за езда. 
В Козлодуй специалисти от Ресурсния център за подпомагане на интегрираното обучение и възпитание на деца и ученици със специални образователни потребности ще направят мащабна информационна кампания и в АЕЦ – Козлодуй, които също подкрепят и помагат на децата с аутизъм от града. Ученици от СОУ „Св. СВ. Кирил и Методий” също ще се включат в информационната кампания.  
За контакти във Враца – Калина Христова – зам.-председател на НАРУ – България
тел. 0878910390
През 2012 г. отбелязваме 2 Април в 13 града на България!
Мотото на кампания 2012 г. : "Време е да научим за аутизма!
 2 Април - СВЕТОВНИЯТ ден за информираност за аутизма има за цел да алармира световната общност относно превръщането на аутизма в глобална здравна криза, да повиши осведомеността и да насърчи ранното диагностициране и ранната интервенция, които са от основно значение за успешното развитие на децата с аутистично разстройство. Този ден също така има за цел да почете уникалните таланти и способности на хората с аутизъм, да провокира толерантност и съпричастност и да улесни процесите на приобщаването им в училището и обществото.
По случай 2-ри Април, Фондация "Стъпка за невидимите деца на България", Сдружение "Тацитус" и Асоциацията на ресурсните учители в България, обединени във «Фонд за терапии», организират редица инициативи, с подкрепата на Национална библиотека “Св. Св. Кирил и Методий”, ЧЕЗ България, М-Тел, Рефан България, DHL, Медия Крос, ТВ7, БНТ, Дарик Радио и много доброволци от цялата страна. Кампанията за 2 Април ще бъде изключително мащабна и ще обхване 13 града в страната: София, Варна, Пловдив, Благоевград, Гоце Делчев, Сандански, Петрич, Габрово, Перник, Враца, Стара Загора, Смолян, Ловеч и Козлодуй, където са организирани концерти, изложби, детски забавачници за деца с аутизъм и информационни кампании, които имат за цел повишаване инфомираността за аутизма.
Посланици на добра воля на кампанията са Премиерът на Р България, Датският посланик Г-н Коре Янсон и Кметът на град София- г- жа Йорданка Фандъкова.
 Тази година, благодарение на обединените усилия на родителските организации и подкрепата на бизнеса, България за първи път става част от световната кампания за повишаване информираността за аутизма «освети в синьо», в рамките на която знакови световни сгради и обекти като Статуята на Христос Спасителя в Бразилия, Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк, Операта в Сидни – Австралия, Сградата на Парламента в Будапеща и мн. др. грейват в синьо, за да привелкат общественото внимание, запалвайки синята лампичка да доброто у всеки у нас!
 В София, на 2 Април, в 18.30ч. в синьо ще засвети сградата на Националната библиотека «Св. Св. Кирил и Методий» - символ на знанието. По същото време, пред Национална библиотека ще започне концерт под мотото “Време е да научим за аутизма”, с водещи Ники Кънчев и Део и участието на обичаните български изпълнители - Графа, Орлин, Любо, Тома, Дидо от Д2, Камен Воденичаров, група Ice Cream, София, която ни посвети песента "Силна съм"- на силната майка на дете с аутизъм още в началото на Кампанията "Майки и приятели на деца- аутисти: Чуйте за нашите деца!" и която специално ще долети от Лондон за събитието, 17 годишна девойка с разстройство от аутистичния спектър ще изпълни народна песен, Дони с деца с песента на Autism Speaks.
Всички обичани български изълнители,които се включват благотворително в събитието, за пореден път подкрепят майките на деца с аутизъм. 
С голям ентусиазъм към кампанията тази година се присъединява и звездата от Uriah Heep John Lawton.
Един ден по-рано, на 1 Април, от 19.00ч., във Варна на фасадата на Младежки дом – Варна, в синьо ще засвети панделката, изобразяваща световното лого на аутизма и ще се проведе концерт с участието на Ивайло Донев (участник в Мюзик айдъл 2), Студио "Балет" към Общински Детски Комплекс, Вокален ансамбъл "Сребърни звънчета", театрална трупа "Златно ключе" и млади таланти възпитаници на вокален педагог Мила Маврова.
 В Пловдив, На 2 Април, от 11.00 ч., в зала Съединение на Регионалния исторически музей - Пловдив, пл. "Съединение" ще се проведе информационно-музикална кампания с участие на сдруженията от град Пловдив "С мама за ръчичка", "Паралелен свят" и "Шарен клас. Ще има демонстрация на барабанотерапия на децата от дневния център "Олга Скобелева" и ще се промотира авторска песен на български изпълнител, посветена на децата от аутистичния спектър! Специално участие ще вземе и младият изпълнител Тодор Гаджалов, финалист от "Гласът на България".
 За първи път на концертите в София, Варна и Пловдив ще прозвучи българската версия на световната песен, посветена на децата с аутизъм - “Живот в синьо”.
На 2 Април, от 18.30 ч. в Двореца на Културата в гр. Перник ще бъде открита изложба с фотографиите от Кампанията „Майки и приятели на деца - аутисти: Чуйте за нашите деца!”, която стартира в София през Октомври 2010г. с подкрепата на: Ангел Коцев - фотограф, Джина Шеовска - стилист, Ася Панайотова - грим, Лина Рашкова - прически и Жана Жекова – дизайнер, и участието на 10 известни личности - Део, Ники Кънчев, Гала, Марта Вачкова, Графа, Дидо от Д2, Елена Йончева, Камен Воденичаров, Ани Пападополу и София - която посвети песен на майката на дете с аутизъм “Силна съм”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар