Бисквитки

четвъртък, 29 март 2012 г.

РЗОК-Враца преведе 5,1 млн.лв. на лекари, болници и аптеки за дейност през февруари

Районната здравноосигурителна каса във Враца се разплати с всички изпълнители на медицинска, дентална помощ, болници и аптеки за извършената и отчетена от тях дейност през месец февруари. Общият размер на изплатените от здравната каса средства е 5 129 039 лв. От тях 370 413 лв. са изплатени на общопрактикуващите лекари, специализираната извънболнична медицинска помощ – лекари специалисти, медицински центрове и ДКЦ са отчели дейности в размер на 375 771 лв., за извършени медико-диагностични дейности лабораториите ще получат 112 646 лв., а изпълнителите на дентална помощ са отчели по здравна каса дейности в размер на 204 291 лв.
Здравноосигурителните плащания за болнична помощ през февруари възлизат на 2 756 809 лв. За лечение на пациенти по клинични пътеки, клинични процедури и изпълнение на високоспециализирани медицински дейности здравната каса е превела 2 745 309 лв. За оказана медицинска помощ на неосигурени родилки на болниците са изплатени 11 500 лв., а за лечение на чужди граждани, осигурени в страни от ЕС на съответните изпълнители на медицинска помощ са преведени 2 625 лв.
Изплатени са напълно и средствата на аптеките за отпускане на напълно или частично платени от НЗОК лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели през февруари. За двата отчетни периода на месец февруари аптеките ще получат 1 306 484 лв.

БЮДЖЕТИТЕ НА БОЛНИЦИТЕ ОТ ВРАЧАНСКО БЯХА ОБСЪДЕНИ НА СРЕЩА В НЗОК

Прогнозните бюджети на болниците от област Враца бяха обсъдени вчера – сряда, 28-ми март, на работна среща с ръководството на НЗОК, ръководството на БЛС, директора на РЗОК-Враца и управителите на почти всички лечебни заведения за болнична помощ от Врачанско.
На срещата беше направен анализ на утвърдените от Надзорния съвет на НЗОК прогнозни бюджети на болниците и бяха обсъдени възможностите за корекции при някои от тях, съобщи директорът на РЗОК Светозар Симеонов. Той уточни, че е извършен анализ на дейността на болниците за I тримесечие на годината. Освен това са обсъдени и проблемите, които имат болниците по отношение изпълнение на индивидуалните им договори и предстоящите промени в нормативната база, касаещи регулиране и изглаждане на появилите се диспропорции при заплащането на определени онкологични заболявания, изпълнявани от Комплексния онкологичен център. Като цяло беше направен изводът, че бюджетите на болниците от област Враца през 2012 г., спрямо 2011 г. са увеличени с близо 1,6 млн.лв. Изключение прави Комплексния онкологичен център, но в най-скоро време ще бъде намерен механизъм за корекция и на неговия бюджет.
Към момента, според подписаните договори за изпълнение на дейности през II тримесечие на 2012 г. 11-те болници от врачанска област разполагат с 8 262 252 лв. Според Закона за бюджета на НЗОК за 2012 г. на лечебните заведения в началото на годината се определят задължителни годишни прогнозни стойности, като те могат да се преразглеждат в края на всяко тримесечие, съобразно нуждите и възникналите при лечебните заведения за болнична помощ по РЗОК нови обстоятелства. Тази възможност е определена в Правилата за разпределение на средствата на лечебните заведения за болнична помощ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар