Бисквитки

петък, 20 септември 2019 г.

Община Враца повишава качеството на Домашен социален патронаж

Кметът Калин Каменов откри първата пресконференция по проект „Модернизиране на кухненското оборудване и обзавеждане на Домашен социален патронаж – Враца“, чийто бенефициент е община Враца и се изпълнява от Общинско предприятие „Социални дейности“
Директорът на социалното предприятие и ръководител на проекта -Юлия Кръстева, разясни целите на проекта и представи извършените дейности до момента.
По проекта ще бъде закупено ново кухненско оборудване и обзавеждане - печка, пасатори, хладилна камера, конвектомат и др., което ще замени амортизираната техника в социалната услуга „Домашен социален патронаж“, ще повиши качеството на предлаганите услуги, ще намали разходите за ел. енергия и ще предостави възможност за включване на нови потребители.
Понастоящем, жители на Община Враца, които ползват услугите, са 420, като това са възрастни и самотно живеещи, лица с увреждания и уязвими групи от областния град, както и от населените места Нефела, Чирен, Мраморен, Голямо Пещене, Баница, Три кладенци, Девене и Бели извор. Предстои разширяване дейността на услугата чрез предоставянето й в село Оходен.
Проектът „Модернизиране на кухненското оборудване и обзавеждане на Домашен социален патронаж – Враца“ е на обща стойност 29 995 лв. и се финансира от фонд „Социална закрила“, като близо 3 000 лв. са осигурени от бюджета на община Враца. Срокът за изпълнение на проекта е до 30.11.2019 г.


Калин Каменов откри фестивала „Изкуство и култура“
В следващите два дни, Враца ще е домакин на фестивала „Изкуство и култура“. Арт форумът бе открит от кмета Калин Каменов. „През следващите дни във Враца ще могат да се видят различните форми на изкуството, благодарение на големия брой участници в пленера. Вярвам, че с общи усилия, градът ни ще се превърне в културната столица на Северозападна България“ – каза кметът Калин Каменов.
Председателят на УС на „Институт за териториални иновации и сътрудничество – ИТИС“ – доц. д-р Косьо Стойчев благодари на кмета Калин Каменов за подкрепата при провеждане на форума.
Програмата ще продължи с концерт на ансамбъл „Дунав“ и изпълнения на самодейни състави от Враца и региона.В културната проява участие вземат десетки занаятчии, производители и търговци, които представят своите продукти на специално обособени шатри. В рамките на фестивала ще се презентират и проекти на Община Враца, реализирани по различни програми с европейско финансиране.
На откритата сцена пред сградата на местната администрация ще се провеждат тематични концерти, като на 21-ви септември, от 20:00 часа, публиката ще може да се наслади на известни класически произведения. Денят на независимостта – 22-ри септември, ще бъде отбелязан с българска рок и поп музика. Началото е в 19:30 часа, като в концертаучастие ще вземе група „Сакар“, Яна Чакалска и приятели.
За най-малките посетители на форума е предвидена постановка на кукления театър „Аладин “ и

 вълшебната лампа“, който ще се проведе на 21 септември от 11:00 часа. Същият ден, от 17:00 часа, Димитър Тодоров от Софийски куклен театър ще представи пиесата – „Рибарят и златната рибка“.
В последния ден на събитието, на 22 септември, от 17:00 ч. ще бъде открита изложба на произведения, създадени по време на пленера.
Със собствени средства от бюджета на филиала на ДГ „Славейче“ в село Костелево бе изградена нова детска площадка, с ударопоглъщаща настилка.
Нова детска площадка

На откриването на съоръжението присъства кметът Калин Каменов.Ефективното управление на бюджета позволи реализирането на проекта за нова детска площадка. Вие показахте как, когато сте обединени, нещата могат да се случат. Вярвам, че новата придобивка ще се използва от най-малките и ще се пази от всички жители. Добрите новини за населеното място ще се увеличават, защото съвсем скоро ще стартира и основният ремонт на пътя до селото. По този начин, с вече асфалтираната ул. „Христо Ботев“, пътната инфраструктура тук ще бъде значително подобрена“ – каза още Каменов.
Програмата продължи с изпълнения на възпитаниците на учебното заведение.
На събитието присъстваха още: общинският съветник и председател на постоянната комисия по образование – Таня Георгиева, кметът на населеното място – Любомир Кръстев, заместник-кметът на Община Враца Петя Долапчиева, директорът на ДГ „Славейче“ – Димитринка Найденова, жители на село Костелево.
За изграждането на новата детска площадка са инвестирани над 5 500 лв. от бюджета на ДГ „Славейче“, а основата на съоръжението е изградена от кметството на населеното място. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар