Бисквитки

петък, 2 март 2018 г.

420 ученици оформят българското знаме на 3-ти март във Враца

С нова патриотична инициатива на 3-ти март ще започнат тържествата във Враца, посветени на националния празник на България. Зелено знаме, с надпис „Свобода или смърт”, с размери 6 на 4,5 метра ще бъде тържествено пренесено от пространството пред бившето кино до площад „Христо Ботев”. Знамето ще бъде носено от ученици от Средно училище „Христо Ботев”, младежки работници от Звено „Център за младежки дейности” Враца и  съпроводено от заместник-кмета Петя Долапчиева.
За първи път по повод националния празник на България, Община Враца организира и флашмоб, посветен на българското знаме. Ученици от началните училища „Иван Вазов”, „Иванчо Младенов” и „Св. Софроний Врачански” ще пресъздадат националния флаг. Всеки цвят на българското знаме ще бъде  оформен с участието на 140 ученика, символизиращи 140 години от Освобождението. Общият брой на участниците в композицията е 420.
Събитието ще се състои по време на официалната церемония за издигане на националния флаг на 3 март 2018 г. на  пл. „Христо Ботев”. Тържественият ритуал по издигане на българския трикольор ще започне в 11:00 ч.
След края на церемонията, пъстро българско хоро ще се извие на централния площад, под звучните песни на носителите на награди от „Пирин фолк” – Юри Крумов и Светлин Миланов.
От 12:00 ч., отдел „Възраждане” при Регионалния исторически музей отбелязва 188 г. от рождението на славния български войвода Филип Тотю с откриване на временна мобилна експозиция „Филип Тотю-между мита и историята”.  
Посещенията  в Регионалния исторически музей на 3 март 2018 г. са безплатни за всички желаещи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар