Бисквитки

петък, 16 септември 2016 г.

Pедовно заседание на Постоянната комисия по заетост



Заместник областният управител на област Враца Мирослав Комитски председателства днес редовното заседание на  Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие. В срещата участие взеха Директорът на Дирекция Регионална служба по заетост – Монтана г-н Начко Найденов, Директорите на дирекции „Бюро по труда“ в област Враца, представители на общините, представители на синдикатите и работодателските организации. Като основна точка в дневния ред беше разгледана и приета Регионалната програма за заетост и обучение на област Враца, която да бъде представена в МТСП за включване и финансиране в Националния план за действие по заетостта през 2016 г.
Членовете на комисията бяха запознати с получените проекти на регионални програми от общинските администрации на територията на областта и с разработената програма на Областна администрация – Враца.
„Постъпилите проектни предложения са разработени съгласно насоките дадени от МТСП  и спазват изискванията на чл.33 от Закона за насърчаване на заетостта, като съответстват на целите и приоритетите на Областната стратегия за развитие, областния и общински планове“, подчерта Мирослав Комитски.
Заетостта по програмите е в рамките на 5,5 месеца от 15.10.2016 г. до 31.03.2017 г., като общата стойност на финансовия ресурс за изпълнение им  е 403 671 лв. осигурявайки заетост на 139 безработни лица. Целта е да се създаде възможности за трудова и социална интеграция на безработни лица, отдалечени от пазара на труда и стимулиране на социалната  им активност.
Целевите групи включени програмата са: безработни младежи до 29 г; безработни лица над 50-годишна възраст; безработни лица с ниска или нетърсена на пазара на труда професионална квалификация; хора с увреждания; продължително безработни лица; лица извън работната сила, желаещи да работят, в т.ч. обезкуражени лица. Дейностите в проектните предложения са насочени към поддържане и опазване на общинска и държавна собственост; комунално-битово обслужване, почистване на речни корита; ремонт и поддръжка на общинска пътна и улична мрежа;благоустройство на населените места и др.
Комисията утвърди Методика за оценка и подбор на подадените проектни предложения, разработени от областната и общинските администрации,  за включване в Регионалната програма за заетост и обучение  на област Враца - 2016 г.
По предложение на Комисията, в екипа за разработване на Регионална програма на областно ниво бяха включени директорите на Дирекции „Бюро по труда“ на територията на областта.
Заместник - областният управител запозна членовете на Комисията с новите текстове от Закона за насърчаване на заетостта и с промените в Правилника за прилагането му.

Няма коментари:

Публикуване на коментар