Бисквитки

понеделник, 20 април 2015 г.

Кмет: Избирам цялостното преасфалтиране на улици, въпреки риска


„ Ако отново ми се наложи да взема това решение – да инвестираме ли 7 милиона лева в основния ремонт на улици във Враца, дори при непълна 100-процентова готовност за това, отново щях да го взема. Защото друг път нямаше да получим този шанс. И както е видно – тази година към момента ние нямаме такава целева подкрепа, а градът безспорно има нужда от още инвестиции в асфалтиране” – така кметът инж. Николай Иванов отговори на журналистически въпрос относно ремонтни дейности, заради които се наложи разкопаването на новия асфалт на бул. „2 юни” пред сградата на ДКЦ 1.
Кметът припомни, че през миналата година бяха асфалтирани близо 4 километра улици във Враца. „Направихме го с ясното съзнание и риска, че тези трасета, по които беше преминал водният проект, не са в 100 % готовност за това цялостно преасфалтиране. Имахме обаче изключителната възможност да получим подкрепа за това преасфалтиране и в същото време градът се нуждаеше много от тези ремонти на основните ни булеварди и улици” – допълни инж. Иванов. Относно аварията на бул. „2 юни” - най-вероятно при допълнителните уплътнявания, за да няма пропадания на новия асфалт, е унищожен водопроводен кран. Предполага се, проблемът е станал от самото асфалтиране, макар все още да не е уточнено чия е вината. „Но дори и сега да се беше наложило да взема това решение, щях да го взема отново, защото при 4 км асфалт, че ще се наложи да се отстранят дефекти за около 30 – 40 кв м по тези трасета, смятам за оправдан риск. Всички ни дразни, че ще наложи да се разкопае там, но, повтарям, ако не бяхме се възползвали от тази възможност, която предлагаше Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите” нямаше да имаме и метър асфалт. И главните булеварди на града щяха да са в това отвратително състояние, в което бяха преди основните ремонти. Изключително неприятно е това, че се наложи да се направи отстраняването на аварията на бул. „2 юни”, но то е свързано и с пускането на водата в тази зона на града от една страна, и от друга  - с изключването на стари водопроводи. А те могат до доведат до много по-тежки аварии по новоасфалтираните трасета” – допълни кметът на Враца. Той се ангажира, че и през тази година ще бъдат положени всички усилия, за да се осигурят средства за цялостно преасфалтиране на улици както в града, така и в селата от общината.

Николай Иванов осъди посегателството
над кмета на с. Голямо Пещене

            „Искам да изразя категоричното си възмущение от бруталното посегателство над кмета на село Голямо Пещене. Кметът на едно населено място, избран пряко от жителите му, е с много сериозни отговорности и правомощия като представител и на местната власт, и на държавата в много случаи. В изпълнение на неговите служебни задължения никой няма право да си позволява подобни действия” – категоричен бе кметът на община Враца инж. Николай Иванов. Той пожела на пострадалия кмет бързо възстановяване. В телефонен разговор между двамата инж. Иванов е дал и своите уверения, че ще му бъде съдействано, ако се нуждае от специализирани здравни грижи. Кметът на Враца изрази надежда, че органите на РУ „Полиция” ще установят извършителите и ще констатират вина.  „В най-новата ни история са се случвали много такива брутални посегателства над длъжностни лица, включително и много по-драстични, и за съжаление с фатален край. Такова посегателство никога не трябва бъде подминавано. Очаквам да науча какви ще бъдат действията на правораздавателните органи” – каза кметът инж. Николай Иванов.

Два танцови състава от Враца с престижни награди

Изключително признание получиха двата най-престижни врачански танцови състава -   Танцов състав „Хемус” при Община Враца и Детски танцов състав „Радост” при Центъра за работа с деца. Те получиха награди от Международния детски фестивал „Младежки таланти`2015”, който се проведе в София от 15 до 17 април.
            Танцов състав „Хемус” получи  Голямата награда за образци в българската народна хореография в раздел „Български народни танци”. Младите танцьори взеха статуетка, грамота и ваучер за десетдневна творческа ваканция за целия състав. С изпълнението на „Копаница” и мъжки шопски танц те заслужиха любовта на публиката и журито и бурните им аплодисменти. Четиридесет и три състава се състезаваха в тази категория. Заради отличното си представяне танцьорите от Враца бяха поканени за участие в гала концерта.
            Децата от танцов състав „Радост” бяха наградени с грамота за отлично представяне и статуетка в същия раздел „Български народни танци”. Получиха и десетдневен ваучер за творческа ваканция.
            „Благодаря за отличното представяне на двата ни танцови състава и на техните ръководители Геновева Спасова, Валери Спасов и Христо Пеевски” – каза днес кметът инж. Николай Иванов.
            Над 3 000 участници се включиха тази година в Международния детски фестивал „Младежки таланти`2015”. Негови организатори са Министерството на образованието и науката и Националният дворец на децата.

Танцьори и певци от шест държави пристигат във Враца

От 28 април до 1 май във Враца ще се проведе 10-тия Международен фолклорен фестивал „Врачанска пролет”. По традиция негов организатор е Община Враца. „В четирите дни на фестивала във Враца ще пристигнат 480 участници от 16 фолклорни състава. Те са представители на шест държави – Украйна, Словакия, Албания, Черна гора, Сърбия и България. Танцьорите от гр. Тирана, Албания ще стъпят на врачанска сцена за първи път. Първо е и участието на кукери, които ще пристигнат от с. Стефаново, община Радомир „ – анонсира днес кметът на Враца инж. Николай Иванов. Другите състави от България са от Варна, Дунавци – община Видин, Мездра, Клисура – община Самоков, Монтана, с. Стефаново – община Радомир и Враца. За втора година фестивалът е член на Международната организация на фолколните фестивали.
            Фестивалът ще започне с традиционното дефиле на участниците, които ще преминат по централната пешеходна зона на Враца. На 28 април в 17 ч. празничното шествие ще тръгне от пространството пред книжарница „Нова галерия”, по пешеходната зона, до площада пред сградата на общинска администрация, където в 17.30 ч. е церемонията по откриването. (При дъждовно време официалното откриване ще е в Младежкия дом.) За 29 и 30 април са предвидени по два концерта. На 29 април от 11.30 ч. на фестивалната сцена пред Пощенската палата е концертът на съставите от Украйна и Словакия, а вечерта от 18 ч. в читалище „Развитие” е гала-концертът на съставите от България. На 30 април от 11 ч. на фестивалната сцена пред Пощенската палата ще се представят съставите от Албания, Сърбия и Черна гора, а вечерта от 18 ч. е гала концертът на всички състави от чужбина. В последния ден на фестивала в 10 ч. е предвидено дефиле на участниците, което ще тръгне от площад „Македония” до площад „Христо Ботев”. След него, от 11 ч., на две сцени – пред Община Враца и пред Пощенската палата – ще има концерти на участниците във фестивала. „Всички концерти са безплатни за гражданите. Каня нашите съграждани да се насладят на красотата на народните танци и песни и майсторството на изпълнителите от България и чужбина!” – каза кметът на Враца.

Враца участва в туристическата борса в Бургас

„Община Враца има свой щанд в 14-та туристическа борса „Вашата ваканция” в град Бургас, която се провежда днес и утре” – обяви кметът на общината инж. Николай Иванов. Туристическото изложение се организира от Бургаската Регионална туристическа асоциацияв бившето Казино в морската градина и е под патронажа на кмета на Бургас. Участието на община Враца е в изпълнение на нашите ангажименти по проекта „Враца - врата към древността”. Разработените по него туристически пакети ще бъдат предложени на туроператорите и туристически агенции. Посетителите ще видят и новите рекламни материали, изработени през тази година, които презентират съкровищата на Регионалния исторически музей във Враца и обединената брошура на местата за настаняване, както и подробната двуезична карта на Враца и околностите.
През тази година Община Враца взе участие в международната туристическа борса „Ваканция Спа Експо” в София и Международното туристическо изложение „Културен туризъм” във Велико Търново, където получихме престижна награда за оригинален експозиционен щанд.  За участието ни миналата година на същия форум в Бургас, Община Враца бе наградена със сертификат за атрактивно представяне.

 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността

Няма коментари:

Публикуване на коментар