Бисквитки

четвъртък, 12 ноември 2015 г.

Националната научна конференция




Областният управител Малина Николова откри днес Националната научна конференция „Апогеят на трибалския династичен дом“, организирана от Регионален исторически музей – Враца и Исторически факултет с катедра „Археология“ на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Научната конференция е посветена на 50-та годишнина от откриването на гробниците в Могиланската могила във Враца и предвижда представяне на изключително интересни доклади за археологията и артефактите от местността Градище.
Лектори са видни историци и изследователи в областта на тракологията към Българска академия на науките, Софийски университет и Нов български университет. Сред тях са проф. д.и.н. Валерия Фол, проф. д.и.н. Иван Маразов, доц. д-р Методи Манов и други.
В своето приветствие, Малина Николова изрази задоволството си от провеждането на конференцията:
„България е страна с богата хилядолетна и древна култура, с която се гордеем и пазим нейните безценни съкровища като в своеобразен златен пантеон.
Враца дава своя значим принос към археологическото богатство на страната, с намерените златни и сребърни съкровища по земите на Северозападна България.
Безспорно те имат своя сериозен международен интерес и придават важна стойност на съществувалата силна държавна организация и отминала цивилизация, обитавали древните български земи.“ – подчерта Малина Николова, като пожела добро представяне и ползотворна работа.
Акцент в Националната конференция е представянето на каталога „Могиланската могила във Враца“, автор на който е доц. д-р Нарцис Торбов. Изданието е реализирано с финансовата подкрепа на Министерство на културата и фонд „Култура“ към Общински съвет – Враца и съдържа богата информация за откриването на  находките и всички значими експонати.
„Вярвам, че изнесените доклади ще допринесат за популяризирането на културно-историческото наследство на Област Враца.“ – завърши словото си Малина Николова.





Няма коментари:

Публикуване на коментар