Бисквитки

събота, 14 ноември 2015 г.

АЕЦ “КОЗЛОДУЙ” ПОСРЕЩНА 520 ГОСТИ В ДЕНЯ НА ОТВОРЕНИ ВРАТИ



На 14 ноември АЕЦ “Козлодуй” за пореден път осигури достъп за стотиците желаещи да се запознаят с дейността на най-голямото електропроизводствено предприятие в България.
По време на втория за 2015 г. Ден на отворени врати атомната централа посрещна 520 гости, пристигнали специално да видят обектите, включени в програмата за посещение. Те бяха от различни населени места на България – София, Варна, Пловдив, Велико Търново, Габрово, Разград, Добрич, Търговище, Велинград, Пазарджик, Плевен, Ловеч, Кричим, и др., като в някои от групите бяха събрани представители на две и три поколения близки и познати.
Посетителите, съпровождани от експерти от АЕЦ, разгледаха машинните и командните зали на 1000-мегаватовите 5 и 6 блок и получиха компетентна информация за безопасността и експлоатацията на ядрените съоръжения. Специалисти от отдел “Радиоекологичен мониторинг” демонстрираха възможностите на съвременното оборудване в мобилната лаборатория за измерване в реално време на гама-фона и други параметри на околната среда, а огнеборците от Районна служба Пожарна безопасност и защита на населението – АЕЦ Козлодуй”, показаха уменията си по бързо гасене на огън.
Интерактивните информационни дисплеи, разположени в залите на Информационния център, привличаха през целия ден вниманието на посетителите от всички възрасти. Те наблюдаваха уникални кадри от изграждането на АЕЦ “Козлодуй”, направиха виртуален тур в централата, запознаха се с най-важните моменти от над 40-годишната история на Първа атомна и научиха повече за високотехнологичните съоръжения. Наред с непосредствените лични впечатления от посещението си всички гости получиха и много информационни материали.
Статистиката от този Ден на отворени врати показа, че най-малкият сред посетителите бе Денис Кисьоски, на 1 година и 5 месеца от Козлодуй, а 73-годишната Цветана Колинова от с. Златия, община Вълчедръм – най-възрастният. Инициативата потвърди нарастващия интерес към атомната централа от страна на младите хора – ученици и студенти, които бяха повече от една трета от всички, дошли в почивния ден да разгледат АЕЦ “Козлодуй”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар