Бисквитки

четвъртък, 14 май 2015 г.

Pаботна среща с кметове

На работна среща с кметовете на общини, Областният управител на област Враца Малина Николова представи Списъка на приоритетните операции, изготвен съгласно  Механизмът за разпределение на средствата от фонд "Солидарност".
През 2014 г., Управляващият орган на Оперативна програма „Регионално развитие“ подаде Заявление  за подкрепа от Фонд „Солидарност“ на ЕС за покриване на част от разходите по спешните мерки за възстановяване на инфраструктурата, пострадала от наводненията в края на месец юли, 2014 г.
В резултат на това е одобрена помощ за страната в размер на 3 879 524 лв. Тъй като област Враца е най-пострадала от природната стихия, всички одобрени средства ще бъдат използвани на територията й.
Комисия, назначена от Областния управител на област Враца, разгледа подадените от кметовете на общини предложения и изготви Списък на приоритетните операции.
Приоритетният списък е съгласуван от представители на всички общини и в него са залегнали операции, касаещи разходи за възстановяването на функционирането на инфраструктурата в сферата на енергетиката, водоснабдяването и отпадъчните води, телекомуникациите и транспорта. Към тази категория операции спадат предвидените близо 970 хил. лева за възстановяване на пътната настилка в гр. Бяла Слатина, 379 хил. лева пък са предвидените средства за възстановяването на засегнатата водопроводна мрежа на града.
Почти 200 хил. лева са предложените средства за ремонт на преливника на яз. „Мраморчица“ в с. Голямо Пещене, а 150 хил. лева са средствата за извършване на  реконструкция на язовирната стена на яз. „Желязковец“ в с. Баница.
300 хил. лева е сумата, предвидена за неотложните аварийно-възстановителни работи на съоръженията – мост при с. Малорад, община Борован, с цел предотвратяването на последиците от притока на р. Бързица, 80 хил. лева общо са средствата за изграждане на  нова подпорна стена северно от жилищен блок „Балкан“, възстановяване на подпорната стена на яз. „Стадион“ в гр. Мездра, както и за укрепване на устоите на моста в с. Оселна.
Най-голям е размерът на средствата от операциите, предвидени за превантивна инфраструктура. Близо 1 млн. и 780 хил. рева са средствата за възстановяване на проводимостта на р. Скът, намираща се в регулацията на община Мизия, като в тази операция са предвидени дейности по почистването от наноси, вследствие на наводнението.
В община Криводол ще бъде възстановена охранителната дига на р. Ботуня при с. Ракево, а на територията на община Хайредин ще бъде частично ремонтиран отводнителният канал „Янкова падина“.
Всичките 11 проекти, структурирани в Списъка на приоритетните операции, са предоставени на Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Надя Гетова

„Връзки с обществеността и протокол“

Няма коментари:

Публикуване на коментар