Бисквитки

сряда, 13 май 2015 г.

Карикатурна изложба на Ивайло Никодимов


Седмата самостоятелна изложба на Ивайло Никодимов – „За света, хората и адетите” е новото залепено и подмладено вълшебното огледало на твореца-хуморист, в което се оглежда съвременникът и неговия свят в своите „нови дрехи”, но и вълшебното кълбо на гадателя, в което пулсира нашият град – вчера, днес, утре - с ритъма на живота – „панаир на суетата” и „сцена на слава и позор”. Свят на противоположности и абсурди, където времето се измерва с промяната в обществените приоритети, но и с личната жажда за духовна ситост, за традиционна, наследена от предците „благост”, но и прословутата врачанска мюзовирска „лютост”, под маската-желание с „памук душа да вадиш”. Твоята или на ближния? Да даваш или да ти дават? Да бъдеш себе си или някой друг? 25 карикатури – 25 кадъра, уж набързо, на един дъх „изживени” истини, които превръщат мига в поле за размисъл и самооценка, без обаче да забравяш „с какъв аршин мериш, с такъв тебе ще мерят”…
Изложбата е подредена в Регионална библиотека „Христо Ботев” и ще остане до 1 юни 2015 г. По традиция творбите авторът дарява на отдел „Краезнание”. Така отделът притежава вече една богата колекция от 80 карикатури, които ще бъдат включени в дигиталната библиотека на институцията.

За автора – откъс от съкратена автобиография в 3 л. ед. ч.:

ПОЧНАЛ ДА СЕ РАЖДА В СЕЛО ГАБАРЕ, А СЕ РОДИЛ НАПЪЛНО В РОДИЛНОТО ОТДЕЛЕНИЕ НА БОЛНИЦАТА В БЯЛА СЛАТИНА (ЕДИНСТВЕНАТА МУ ВРЪЗКА С ТОЗИ ГРАД) ПРЕЗ 1969 Г. ПОСЕЩАВАЛ ДЕТСКА ГРАДИНА В ГР. РОМАН, УЧИЛИЩЕ - В С. СУХАЧЕ (1 КЛАС), С. ГАБАРЕ (2 КЛАС) И ГР. ВРАЦА (ОТ 3 КЛАС). СЛУЖИЛ В СИМЕОНОВГРАД. СЛЕДВАЛ В СТАРА ЗАГОРА. УСЕДНАЛ И ЗАСЕДНАЛ ВЪВ ВРАЦА. ПО ОБРАЗОВАНИЕ - ВЕТЕРИНАРЕН ЛЕКАР, ПО ПРИЗВАНИЕ -КАРИКАТУРИСТ. МЕСТОРАБОТА: СКЛАД ЗА ВЕТЕРИНАРНО-МЕДИЦИНСКИ ПРЕПАРАТИ НА ФИРМА “ГЕРГЬОВЧЕ“ ООД - ВРАЦА. ИЗЯВИ: КАРИКАТУРИСТ НА В. „КОНКУРЕНТ“ И СЪТРУДНИК НА В. „СТЪРШЕЛ“. ЩАСТЛИВО ЖЕНЕН, ДАРЕН С ПРЕКРАСНА ДЪЩЕРЯ. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар