Бисквитки

понеделник, 11 май 2015 г.

Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност


Областният управител на област Враца Малина Николова присъства днес на организирания от Министерство на икономиката Информационен ден за представяне на възможностите за кандидатстване по Процедура „Подобряване на производствения капацитет в МСП“ по одобрената Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020. На срещата присъстваха министър Божидар Лукарски, представители на бизнеса и неправителствени организации, експерти от Областния информационен център в града.
При откриването на форума, областният управител Малина Николова изрази личната си удовлетвореност, че Информационните дни стартират от Враца и изказа благодарността си към Министерство на икономиката и в частност на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност” за инициативата по провеждането на информационната кампания.
В рамките на първия за страната информационен ден, експертите от  Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност” представиха в детайли процедурата и допустимите проекти. Процедурата за безвъзмездна финансова помощ се реализира с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Проектите следва да се изпълняват на територията на Република България. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е в размер на 293 374 500 лева.
Допустими по процедурата са проекти, включващи дейности за подобряване на производствените процеси и такива, които добавят нови характеристики на съществуващите продукти и услуги. В проектните предложения могат да залегнат и дейности за разнообразяване на асортимента от продукти и услуги на предприятията и за внедряване на нови технологии за подобряване на ресурсната ефективност и ефикасност в производствения процес.
Подаването на проектните предложения по процедурата се извършва чрез попълване на уеб базиран формуляр за кандидатстване и подаване на формуляра чрез Информационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН 2020) без използването на електронен подпис, чрез модула „Е-кандидатстване“ на следния интернет адрес: https://eumis2020.government.bg. 
Всички останали документи са придружителни към формуляра за кандидатстване и се подават на хартиен носител на адреса на Управляващия орган – Министерство на икономиката, Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност”: София 1000, ул. „6-ти септември” № 21.
Процедурата е с три крайни срока за подаване на проектни предложения както следва:
1/ 08 юли 2015 г. за кандидати с код на основна икономическа дейност в секторите на нискотехнологичните и средно нискотехнологичните  промишлени производства;
2/ 08 септември 2015 г. за кандидати с код на основна икономическа дейност в секторите на високотехнологичните и средно високотехнологичните  промишлени производства, и
3/ 09 ноември 2015 г. за кандидати с код на основна икономическа дейност в секторите на интензивните на знание услуги.
Пълният пакет документи и Насоките за кандидатстване по процедурата са публикувани на интернет адреса на оперативната програма: www.opcompetitiveness.bg, както и на Единния информационен портал за обща информация за управлението на Структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз в Република България: www.eufunds.bg.

Надя Гетова

„Връзки с обществеността и протокол“

Няма коментари:

Публикуване на коментар