Бисквитки

понеделник, 10 февруари 2014 г.

Правителството отпусна 7 милиона лева за ремонт на улиците във Враца

 Враца ще получи 7 милиона лева за реконструкция на основните улици в града. Финансирането на този проект ще е от публичната инвестиционна програмата за растеж и устойчиво развитие на регионите, а решението бе взето на последното заседание на Министерски съвет. „Това е една изключително важна новина за Враца. Искам да благодаря на министерството на финансите, на междуведомственият съвет и на правителството на Република България за това, че оцениха колко важно за Враца е реализирането на този проект и отпуснаха финансиране. Ние кандидатствахме с проекти за 13 милиона лева с ДДС, получаваме финансиране за 7 милиона лева, но сме наясно, че проблемите на общините са много, а и ограничените ресурси на този фонд не позволяват да бъде финансирано всичко, но и с тези средства ще свършим изключително важна работа през тази година” – категоричен бе инж. Николай Иванов. Кметът подчерта, че общинската администрация има пълна готовност да стартира обществената поръчка по проекта за обновяването на улиците на града. Първоначалният проект предвиждаше реконструкция на ул. „Ген. Леонов”, площад „Св. Софроний Врачански”, ул. „Кръстьо Българията”, ул. „Екзарх Йосиф”, бул. „2 юни”, бул. „Демокрация”, ул. „Иванка Ботева”, ул. „Раковска”, ул. „Околчица”, ул. „Славянска”, ул. „Митрополит Паисий”, ул. „Съединение”, бул. „Стоян Ц. Даскалов”, бул. „Мито Орозов” в частта, върху която имаше строителни дейности по водния цикъл и ул. „Независимост” до ул. „Околчица”. След окончателното одобряване на финансирането за 7 милиона лева ще бъде направена оптимизация на проекта. Очаква се реалните дейности по реконструкцията да започнат в началото на май.
         Другият проект на Община Враца, който ще получи финансиране по тази програма е за възстановяването на храма „Св. Николай Чудотворец” на стойност 280 000 лв.

Враца отново ще участва в изложението „Ваканция & СПА ЕКСПО”

         Община Враца ще участва със свои щанд в 31-то издание на Международната туристическа борса „Ваканция & Спа Експо”, която ще се проведе  от 13 до 15 февруари в София. Врачанският щанд с площ от 18 кв.м ще бъде разположен в зала 3 на „Интер Експо Център” в столицата . Визията и дизайнът на щанда са нетрадиционни, предназначени да рекламират природните красоти на Врачанския Балкан и пещера „Леденика”. Щандът е дело на младите творци от Дом на творчеството „Дух и материя”.
Тази година акцентът във врачанското участие е представянето на възможностите за планински, пешеходен, ски, екстремен и алтернативен туризъм. Ще бъдат представени туристически пакети по проекта „Враца – врата към древността”. Участие ще вземат Община Враца, Дирекция на ПП „Врачански балкан”, ОП „Спорт и туризъм”, Регионален исторически музей, Ски писта „Пършевица”, Атракционен парк „Приказката”, Танцов състав „Хемус”. Община Враца е подготвила специална програма по дни, включваща представяне на експозицията на Регионалния исторически музей „Каменна дъга” /колекция от камъни и минерали/, пещерата „Леденика”, work shop  и прилепно моделиране, пещерното богатство, екопътеките и биоразнообразието на Врачанския балкан, представяне на атракционен парк „Приказката” и 3D mapping по проекта „Враца- врата към древността”. Присъстващите могат да опитат традиционни хлябове, баници и вина от Врачанско. Участието в туристическата борса е финансирано по проекта „Враца – врата към древността”.


Приемат се идеи за Ботевите дни

         До 28 февруари в Община Враца ще се приемат идеи за инициативи, които да станат част от честванията в Ботеви дни`2014. Това решение бе взето на първото заседание на Ботевския организационен комитет, което се проведе днес под председателството на кмета инж. Николай Иванов. На първата среща бяха обсъдени някои от направените вече предложения. За първи път в програмата се предлага да влезе театрално-поетичен спектакъл „Настане вечер...”. В него да вземат участие лауреатите от 52-рия Национален конкурс рецитал за изпълнение на Ботева поезия. Друго предложение е организирането на конкурс за рисунка на тема „Христо Ботев”, в който да се включат ученици от училищата във Враца. Интересен акцент може да стане и гостуването на националната изложба „Родени свободни”, която е съвместно дело на БТА и Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”. В нея са представени първите български печатни издания от възрожденската епоха, в които са поместени и публикации на Христо Ботев. Има идея да се създаде филм за националното турне на филма „Ботев: От Голгота към свобода”. Предложение направи и зам.-областният управител Иван Даков. Идеята е на група скаути, които са изразили желанието на техни приятели от Германия и Русия да се включат в традиционния туристически поход от Козлодуй до Околчица. „Искам да изразя нашата подкрепа и готовност за съдействие при организирането на похода и на Ботевите дни” – подчерта Даков. В заседание взеха участие също зам.-кметът Красимир Богданов и секретарят Иван Жеков. Следващото заседание на Ботевския комитет ще бъде на 14 март.
Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността” 



Няма коментари:

Публикуване на коментар