Бисквитки

сряда, 12 февруари 2014 г.

Когато не знаеш за къде си тръгнал, винаги стигаш там, където не искаш!

Русчо Янков
Сещам се за тази сентенция винаги, когато се заговори за промени в Закона за енергетиката, Закона за енергийната ефективност или в Закона за етажната собственост, свързани с топлоснабдяване, енергийни икономии или други нечии интереси. В последните дни, на дневен ред са въпросите “ЗА” и “ПРОТИВ” топлинните счетоводители и има ли някой “магическа пръчка”, за да намали плащанията за количеството подадена топлоенергия.
Какво имам предвид?
През последните 20 години сме царе да рушим къщи и да строим колиби. Рушенето става по съветите на едни, а строежа по съветите на други. Най-общо казано: опитваме се с американски съвети, да строим европейски стандарти. Е, не става!
Когато преди десетина години въведохме топлинното счетоводство и докарахме в България известни европейски утилити/комунални/ компании, далечната цел беше те да поемат изцяло и подобрят обслужването на гражданите. По-просто казано, да заменят бившите градски ЖКО/жилищно комунално обслужване/, но на по-високо ниво на компетентност. Резултатът, към днешна дата е плачевен!
Непрекъснатото лутане между виждания и лобизъм на току-що проходили политици и експерти доведоха до абсурди като: изразходваната топла вода да се отчита двукратно /от ВиК и топлинните счетоводители/; да се легитимира някакво общо събрание на живеещите във входа, когато между тях няма общ договор за строителство и ползване на сградата и в която наемателите непрекъснато се сменят; да товарим с ангажименти едни наематели, наречени “домоуправители”, без да са обучени и без да им се плаща за това и др. После се чудим, защо нещата не вървят, средствата за енергийна ефективност не се усвояват, водния цикъл зацикля и т.н.
Като че ли сме орисани, в нашата страна, нещата да се правят на принципа: Защо трябва да е просто, като може да е сложно?! Или може би целта е точно такава: електората умишлено да се вкарва в заблуждение, а “знаещите” да си пълнят джобовете.
От дълги години Русия чества 7-ми ноември, бивш Ден на Великата октомврийска социалистическа революция като Ден на националното помирение. Не е ли време и ние да се помирим в името на българския гражданин, за да не гледа непрекъснато към подредения запад?
            Като се замисли човек, не трябва толкова много:
- лобистите и притежателите на акции, най-после, да излязат на светло;
- проблемите на българските граждани да не се гледат в Народното събрание на парче, а комплексно;
- да се доближат до обща позиция битовите и икономическите интереси;
- да е обяснено на всички, че всяко нещо си има цена и то не може да струва по-малко от себестойността му към дадения момент;
- да се обясни на борещите се за власт, че икономическите интереси на страната нямат цвят и посока и по-важно е да се спазва принципа “Печеля-печелиш” и т.н.
            Списъкът може да бъде продължен с множество пожелания, но трябва да е ясно, че решените набързо и проформа проблеми се връщат след време с удвоена сила.
Когато бях малък прочетох една книга от немски автор “Добре замисленото е наполовина решено”. От години я препоръчвам на всички политици, приятели и експерти, с които съм говорил. Мислите ли, че някой се поинтересува от нея?
Познахте – не! Затова много често изпадат в положението: Да му имам акъла на българина, ама на другия ден!

Русчо Янков

Няма коментари:

Публикуване на коментар