Бисквитки

вторник, 7 януари 2014 г.

ОТ 1 ЯНУАРИ 2014 Г.ПЕНСИОНЕРИТЕ ЩЕ ПЛАЩАТ ПО 1 ЛВ. ЗА ПРЕГЛЕД ПРИ ЛИЧНИЯ СИ ЛЕКАР


През 2014 г. потребителската такса, която ще заплащат пенсионерите при посещение при личния си лекар или специалист става 1 лв., вместо досегашните 2.90 лв. Разликата между сумите ще се заплаща на изпълнителите на медицинска и дентална помощ от бюджета на НЗОК, чрез трансфер от Министерство на здравеопазването.
         Съгласно Постановление №312 на Министерски съвет, обнародвано днес в Държавен вестник, по-ниската потребителска такса се отнася за лица, които са упражнили правото си на пенсия за осигурителен стаж и възраст.
Лицата, страдащи от заболявания с над 71% намалена работоспособност и с определени хронични заболявания ще останат както и досега освободени от заплащане на потребителската такса. Освен тях са освободени и пациентите със злокачествени залобявания, непълнолетни и неработещи членове на семейството; бременните и родилките до 45 дни след раждането, пострадали при или по повод отбраната на страната, ветерани от войните, военноинвалиди; задържани под стража лица или лишени от свобода; социално слаби, получаващи помощи по Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане; лица, настанени в социални домове; медицински специалисти.
За другите пациенти потребителската такса остава 2.90 лв.
Според Закона за здравното осигуряване потребителска такса се заплаща за оказаната медицинска или дентална помощ. За платената сума лекарят трябва да издаде касова бележка или квитанция.
За медико-диагностични дейности в лаборатория, съответният изпълнител може да определи цена „биологичен материал“, като сумата се заплаща от здравноосигурените лица.
В случай че пациентите заплащат цена „биологичен материал“, лечебното заведение не може да изисква от него за изследвания в същата лаборатория потребителска такса
От заплащане на сума „биологичен материал“ се освобождават лицата без доходи, настанени в домове за деца и юноши, домове за деца от предучилищна възраст и домове за социални грижи.



Няма коментари:

Публикуване на коментар