Бисквитки

вторник, 7 януари 2014 г.

100 проверки направиха екоинспекторите

През месец декември експертите от РИОСВ – Враца извършиха 100 проверки на 91 обекта. В изпълнение на плана за контролната дейност са направени 67 бр. проверки. Извънредно са организирани 33 проверки.
През последния месец от 2013 година няма съставени актове за установяване на административни нарушения.
През отчетния период за качеството на атмосферния въздух на от АИС “ЖП Гара”- Враца са отчетени 22 бр. превишения на средноденонощната норма по показателя ФПЧ10, като за същия период на 2012 г. са регистрирани 14 бр. превишения. Регистрираните превишения по показателя ФПЧ10, не се дължат на промишлени източници, а отново на използваните твърди горива в битовия сектор през отоплителния сезон.
През месец декември е извършен контрол на фирми, чиято дейност е свързана с образуване на производствени и опасни отпадъци; на фирми, пускащи на пазара опаковани стоки и гуми за МПС втора употреба и регенерат, относно заплащане на продуктова такса; на обекти, чиято дейност попада в разпоредбите на Наредбата за отработени масла и отработени нефтопродукти; на кметове на общини и населени места относно третиране на битови и строителни отпадъци; на обекти, относно реализацията на инвестиционни намерения.
В изпълнение на контролните си функции експертите от РИОСВ – Враца реагираха максимално бързо по 5 бр. сигнали и жалби.
Екоексперти провериха частен жилищен имот в гр. Бяла Слатина по жалба за замърсяване на терени с отпадъчни води. Констатира се, че жалбата е основателна и на собственика на имота е дадено предписание за отстраняване на нарушението. За направените от страна на инспекцията констатации жалбоподателят своевременно е информиран. Контролните органи от направление “отпадъци” са реагирали е в кратък срок и на постъпила жалба, свързана с отглеждане на животни в регулационните граници на с. Косталево, общ. Враца и 2 бр. сигнали, от които 1 бр. относно извършване на нерегламентирани изкопни дейности в землището на с. Манастирище, общ. Хайредин, 1 бр. препратен по компетентност от МОСВ относно състоянието на РДНО – Оряхово. Жалбата и сигналите са основателни и са дадени съответните предписания. От направление “въздух” също е извършена проверка по постъпил сигнал за извършване на авторемонтни и бояджийски услуги от частно лице в гр. Оряхово, който е неоснователен.
            През отчетния период на територията контролирана от РИОСВ - Враца няма констатирани случаи на непосредствена заплаха от екологични щети и на причинени такива.
Извършени са общо 2 бр. извънредни проверки по контрол на дадени предписания на дружества, извършващи дейности по приложение №1 от Закона за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети (обн. ДВ бр.43/2008г.).
През декември са издадени 2 броя решения за преценяване на необходимостта от извършване на ОВОС - с характер на решението да не се извършва ОВОС, за обекти с обществено предназначение. Внесените преписки, съдържащи информацията и документацията представена от възложителите, са изпращани по служебен ред за становища до БДУВДР-Плевен и РЗИ-Враца за становища, като мотивите в техните становища са включени в издадените от инспекцията решения. От Общините и кметствата на областта, които се засягат пряко от реализирането на съответното инвестиционно предложение се изразяват писмено становища, които отразяват и мнението на засегната общественост, които становища също се включват в издадените решения.
Внесени са 2 бр. искане за преценяване на необходимостта от извършване на ОВОС: 1 бр. за изграждане на площадка за разкомплектоване на ИУМПС и 1 бр. за интензивно животновъдство.


06.01.2014 г.

Пресцентър РИОСВ - Враца

Няма коментари:

Публикуване на коментар