Бисквитки

петък, 10 януари 2014 г.

ОБЕЗОПАСЕНИ СА 10 ГНЕЗДА НА БЯЛ ЩЪРКЕЛ ВЪВ ВРАЧАНСКО

Десет гнезда на бял щъркел са преместени от стълбове на разпределителната мрежа за ниско напрежение върху платформи за периода септември – декември 2013 г. Гнездата се намират в териториалния обхват на Регионална инспекция по околната среда и водите – Враца - три в с. Крушовица, четири в с. Гложене, две в с. Краводер и едно в с. Войводово. 
Дейностите са извършени от екип на «ЧЕЗ РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ БЪЛГАРИЯ» АД в изпълнение на разрешително, издадено от Министерството на околната среда и водите. Във връзка с дейностите по преместването на гнездата е извършена проверка от РИОСВ-Враца. Констатирано е, че преместването върху новите платформи е станало при запазване целостта на гнездата и спазване на условията на разрешителното.
            Белият щъркел е защитен вид на територията на цялата страна, включен в Приложение №3 на Закона за биологичното разнообразие /ЗБР/ (ДВ, бр.77/2002г.) и като такъв, съгласно чл.38, ал.1, т.3, е забранено разрушаването, увреждането или преместването на неговите гнезда. Изключението от тези забрани става само след издаване на Разрешително от Министерството на околната среда и водите. 
            През декември са проверени разрешителни за събиране на лечебни растения, издадени от общинските администрации в Роман, Бяла Слатина, Враца, Борован, Криводол, Хайредин, Козлодуй и ДГС - Враца. Извършена е и проверка на билкозаготвителен пункт в с. Ракево, на който е направено предписание за внасяне на ново уведомление в РИОСВ – Враца, след настъпила промяна в данните на фирмата.
              Съгласно изисквания на Закона за биологичното разнообразие  са проверени  6 зоомагазина във Враца и Козлодуй. На един от магазините е направено предписание за представяне на регистрационната карта на изложена боа. Предписанието е изпълнено в срок и е внесено заявление за пререгистрация.

Пресцентър РИОСВ - Враца

Няма коментари:

Публикуване на коментар