Бисквитки

вторник, 18 ноември 2014 г.

Два нови приоритета за новата Оперативна програма „Околна среда“



Два нови приоритета са включени към проекта за новата Оперативна програма „Околна среда“ 2014 -2020г. Това стана ясно на заседание на Областната комисия по екология и опазване на околната среда. Приоритетите са свързани с мерките за борба с наводненията и замърсяването на въздуха.
Заседанието откри и води г-н Иван Даков, участие взеха представители на общините в Област Враца, РИОСВ и ВиК.
Първият приоритет относно мерките за борба с наводненията, се предвижда изграждането на информационно звено - Национален център за управление на водите в реално време. Към него се предвижда да се кандидатства за изграждане на диги и защитни съоръжения за предотвратяване на риска от наводнения. 
Към втория приоритет, свързан с мерките за борба със замърсяването на въздуха, се предвижда  предприемане на действия за подобряване на градската среда, ревитализиране на градове, регенериране и обеззаразяване на промишлени зони , намаляване на замърсяването на въздуха и насърчаване на мерки за намаляване на шумовото замърсяване.
Ще бъдат финансирани мерки за: осигуряване на многофункционална почистваща техника за трайно и постоянно отнемане на прахови частици в населените места и такива, свързани с намаляване на емисиите на замърсители от превозните средства на обществения градски транспорт. Средства ще се отпускат и за пилотни проекти за подобряване качеството на атмосферния въздух.
На заседанието бе обсъдена и готовността от страна на общините за кандидатстване, с проектни предложения, за новия програмен период на ОП„Околна среда“ 2014-2020.
ОП „Околна среда“ 2014-2020 е насочена предимно към изпълнение на приоритета за устойчив растеж на стратегия „Европа 2020“ и по-специално на следните елементи от определението за устойчив растеж: изграждане на по-конкурентноспособна нисковъглеродна икономика, в която ресурсите се използват по ефикасен и устойчив начин, опазване на околната среда, намаляване на емисиите и предотвратяване на загубата на биоразнообразие. Също така и възползване от водещата позиция на Европа в разработването на нови екологични технологии и производствени методи.





Няма коментари:

Публикуване на коментар