Бисквитки

събота, 12 юли 2014 г.

КИТАЙСКА ДЕЛЕГАЦИЯ ПОСЕТИ АЕЦ “КОЗЛОДУЙ”


Посланикът на Китайската Народна Република в България Н. Пр. Уей Дзинхуа посети АЕЦ “Козлодуй” на 11 юли. Водената от него делегация включваше ръководители на държавните корпорации SNPTC (State Nuclear Power Technology Corporation) и SNPEC (State Nuclear Power Engineering Corp., Ltd.), на института SNERDI (Shanghai Nuclear Engineering Research and Design Institute), както и представители на китайското посолство у нас. Те бяха придружавани от Стефан Витлиянов – главен експерт инфраструктура, отдел “Сигурност” в Български енергиен холдинг ЕАД, и Валерия Тошева – експерт в отдел “Електроенергийни проекти”, БЕХ ЕАД.
В Информационния център на АЕЦ гостите имаха среща с ръководния екип на Дружеството, по време на която бяха запознати с развитието на ядрената енергетика в България и с приоритетите в дейността на атомната централа. По време на разговорите изпълнителният директор Иван Генов отбеляза, че това е първото посещение в АЕЦ “Козлодуй” на китайска делегация от толкова високо ниво, и подчерта: “Ние следим с огромен интерес развитието на ядрената енергетика в Китай, където в момента се изграждат много нови ядрени централи и където предстои да бъде въведен в експлоатация първият реактор AP-1000”. Негово Превъзходителство Уей Дзинхуа изрази надежда, че това посещение ще допринесе за сътрудничеството в областта на ядрената енергетика между двете страни и припомни, че добрите отношения между Китай и България имат 65-годишна история.
В момента в Китайската Народна Република се експлоатират 20 ядрени енергоблока, други 28 са в процес на изграждане, каза Гу Джун, президент на SNPTC. Това, че блоковете са от различен тип, е огромно предизвикателство и в същото време възможност за комуникация с различни страни в сферата на ядрената индустрия, допълни Гу Джун.
В програмата на делегацията бе включено и посещение в командната и машинната зала на пети енергоблок.

Няма коментари:

Публикуване на коментар