Бисквитки

понеделник, 7 юли 2014 г.

Правят първи фестивал на древните култури в Оходен


„От 17 до 21 юли в местността „Валога” край врачанското село Оходен ще се проведе първият Фестивал за древни култури” – това съобщи днес кметът на община Враца инж. Николай Иванов. Фестивалът „Слънцето на Тодорка” е съвместна инициатива на Община Враца, Театрална група „ТЕМП” и Регионален исторически музей – Враца.
         Фестивалът ще бъде организиран в три секции – арт секция, научна секция и младежка експериментална лаборатория. В арт секцията ще могат да се видят артистични рекострукции на древни ритуали и легенди, представяни от формации от страната и чужбина. В научната секция са предвидени кръгли маси и дискусии на археолози и представители на научните среди, в които ще се представят новостите в областта на изследването на праисторията и презентации на нови открития. Младежи от клубове по история в училища от страната и студенти по археология ще се включат в младежката експериментална лаборатория. За тях ще бъдат организирани уъркшопове по експериментална керамика, производство на култови предмети от кост, жътва на лимец с експериментални реплики на антични сърпове. На участниците ще бъдат връчени сиртификати за елементарен курс по археология.
„Целта е фестивалът да даде интересен поглед към древните култури. Това е един нов туристически продукт, който, съчетан с уникалните разкопки, се очаква да провокира интереса на приятели на археологията и туристи в региона” – каза инж. Николай Иванов.
         Официалното откриване на Фестивала на древните култури „Слънцето на Тодорка” ще се състои на 18 юли от 20.30 ч. в местността „Валога” край с. Оходен. Очаква се в първото му издание да се включат над 100 участници от София, Пловдив, Козлодуй, Перник и Белоградчик, а също студенти от СУ „Св. Климент  Охридски” и УНСС. Всички участници във форума ще получат статуетка със запазения знак на фестивала, който е копие на уникалния нефритен амулет на Богинята майка, открит в местността „Валога” край Оходен.

Художници разкрасяват спирки във Враца

За втора година във Враца ще се проведе Street art fest Refresh Vratsa”. Мотото му тази година е „Мисли fresh” и ще се състои от 13 до 16 юли. Шест художници пристигат от различни части на страната, за да участват във феста и със свои рисунки ще украсят 10 спирки на обществения транспорт. През миналата година Дамян Бумбалов, Павел Калоянов, Жечо Попов, Гълъбин Христов, Румен Димитров и врачанинът Явор Венчев превърнаха подлеза на Стария пазар в своеобразна галерия, която събира символите на Враца и емблематичните за града места. Тази година ще се опитат да придадат необикновен облик на обикновените спирки, на които всеки ден стотици врачани чакат тролейбуси или автобуси. Сред вдъхновяващите теми, по които ще рисуват, ще са Чарли Чаплип, Малкият принц, Мечо Пух, Пепеляшка и различни филмови персонажи. Целта е тези публични места да провокират позитивното мислене у врачани.
         Официалното откриване на стрийт феста ще е на 14 юли в 17.30 ч. в жк „Дъбника” на паркинга при магазин „Дъбника” (бивш магазин „Зора”).


Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”


Няма коментари:

Публикуване на коментар