Бисквитки

вторник, 23 април 2013 г.

В и К ВРАЦА ОТЧИТА РЕКОРДНИ РЕЗУЛТАТИ


В и КOOД гр. Враца проведе Общо събрание на съдружниците в края на миналата седмица, на което Ангел Престойски - управител на дружеството отчете пред държавата и общините дейността на дружеството през 2012г. На общото събрание присъстваха  кметовете на общините от област Враца и представител на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
Основните характеристики за дейността  на  “В и К” ООД  гр. Враца концентрирано се съдържат в коефициентите, зададени от МРРБ в Договора за управление на дружеството, като ВиК Враца е от много малкото в страната, което ги е изпълнило и дори повишило спрямо миналата година - подчерта управителя на дружеството. Постигнатите високи финансови резултати, въпреки задълбочилата се криза са показателни  - повишение на ръста на приходите, нарастване на  счетоводната печалба, ръст на балансовата печалба, нарастване на рентабилността,  рязко подобряване на ликвидността,  качеството на питейната вода отговаря на стандартите.  Нараства и размера на дивидентите за държавата  и  общините. През 2012г. всички задължения, произтичащи от дейността - към  доставчици, към НАП за осигуровки и данъци, както и към работниците за заплати, дружеството е обслужвало без каквото и да е просрочие.
Във всички общини на областта ВиК Враца извърши реконструкции и разширения на водопроводната мрежа, като изцяло са завършени 149 обекта. Изградената и подменена с полиетиленови тръби ВиК- мрежа за 2012г.   е 73 439 м., което е своеобразен рекорд за страната. Това е постижение, което не е било по силите и на по-големи ВиК-дружества в по-развити икономически райони в България - подчерта управителя на дружеството.
През 2012г.  дружеството изпълни самостоятелно Инвестиционна програма на стойност 4 673 585 лeвa, от които за ремонтирани съоръжения, в т.ч. реконструирани и изградени водопроводи са вложени 1 241 932 лв., закупените и ремонтирани производствени машини и оборудване  са на стойност 423 026 лв, закупените нови и ремонтирани стари транспортни средства са за 480 038 лв, ремонтираните сгради са на стойност 249 493 лв,  възстановените пътни настилки след отстраняване на аварии са за 273 654 лв. и др.
Въпреки активната работа по подмяна на мрежата, през 2012г. в област Враца са отстранени  4716 бр. аварии. За сравнение през 2011г.  авариите са били 4268 бр., през 2010г. – 5317бр., през 2009г. - 5184бр., 2008г. - 5472бр., през 2007г. - 7111бр.  Броят им спрямо 2011г. е нараснал, вследствие на продължителната суша. През летните месеци екипи на дружеството са отстранявали по 40-45 аварии дневно.
На общото събрание бе отчетено недопускането на въвеждане на режим за потребителите от гр. Враца и гр. Мездра, въпреки незапомнената суша, която доведе до кризисен спад в нивото на хидровъзел «Среченска бара». Благодарение на добрите инженерни решения и намаляване на  потреблението от язовир «Среченска бара»  с 1.2 млн. куб. метра вода,  ВиК Враца не допусна въвеждане на режимно водоподаване за потребителите, водоснабдени от хидровъзела и населението не усети кризисната ситуация за разлика от съседните области,  които трябваше да минат на воден режим.  
Дружеството отчете оптимизация на работата при отчитане и проверки на измервателните уреди, където са най-сериозните проблеми с потребителите.  Подменени са 5150 бр. водомери на сградни водопроводни отклонения и 2918 бр. индивидуални водомери. 
През 2012г. заведените нови  съдебни дела срещу длъжници са 2807  (през 2011г.  - 1734 дела, през 2010г. – 1569 дела) на обща стойност на главницата 1 196 136 лв. (1 009 568 лв. през 2011г.). За незаконни присъединявания и неправомерни въздействия върху средствата за измерване на водата са заведени 9 дела в районните съдилища.
И през 2012г. “В и К” ООД гр. Враца изведе като приоритет в работата си с потребителите осигуряването на достъпност, надеждност и сигурност на водоснабдителните и канализационните услуги при гарантиране на тяхното качество и ефективност. Дружеството се стреми да подобрява услугите, за да повиши удовлетвореността на клиентите и през отчетната година бяха предложени повече възможности за касово и безкасово плащане на сметките за вода, като тенденцията, която се наблюдава е на нарастване плащанията на сметките по електронен път. През 2013г. ще бъде изграден най-модерния посетителски център за обслужване „на едно гише“ в закупеното от ВиК помещение в сградата на управлението на ул. „Ал. Стамболийски“ № 2,  с цел по-добра достъпност и улеснение на потребителите.
Всеобщ достъп до ВиК-услугите, равнопоставеност, отчитане на социалната поносимост на цените на водоснабдителните и канализационните услуги, недопускането на злоупотреби, създаването на много добри условия за работа на служителите на дружеството, както и  подобряване състоянието на ВиК-инфраструктурата в област Враца са в основата на стратегията за работа на дружеството и през 2013г.
Кметовете на населените места дадоха отлична оценка за работата на управителя на ВиК ООД гр. Враца г-н Ангел Престойски  и за постигнатите високи резултати от дружеството през отчетната година.




Няма коментари:

Публикуване на коментар