Бисквитки

петък, 22 ноември 2013 г.

Постижения на ученици от ПМГ Враца през тази година

Десетокласничката Виктория Алипиева отново грабна златния медал в VІ-то национално състезание за ключови компетентности по природните науки физика, химия и биология. То се проведе от 1 до 3ноември 201 4 година в гр. Плевен.   В националното състезание взеха участие 60 ученици - по двама от всяка област. Област Враца бе представена от Виктория Мирославова Алипиева и Ана Александрова Вълковска - ученички от Х "ж" клас - профил "Биология и химия".  След жребий бяха формирани 10 отбора, с по 6 участници от различни градове. Темата на състезанието бе „Обикновената необикновена вода” и се проведе в два кръга - теоретичен с 4 задачи и практически с две задачи. Състезателите публично представяха пред квалифицирано четиричленно жури по една задача от трите природни науки, с до 10 подвъпроса. Ключов критерии за класиране, освен изчерпателни и компетентни знания, бе умението на децата за работа в екип. 
   По регламент журито присъди 3 призови  места, като най-добре представилите се се предлагат от националната комисия на МОН за участие в олимпиадата по природни науки на Европейския съюз, която ще се проведе през март-април 2014 година в град Атина, Гърция. Отбор №6, в който бе Виктория, бяха включени деца от Сливен, Плевен, Враца, Димитровград, Търговище и Пазарджик. Отборът на Ана Вълковска се класира на 4-то място. И двете момичета участват за втора година в това състезание и отбора на Виктория Алипиева за втори път печели златен медал. За подготовката на двете момичета отговаряха:
Ø  г-жа Детелина Харизанова - старши учител по биология
Ø  г-жа Йорданка Христова - старши учител по химия
Ø  г-жа Пепа Павлова - старши учител по физика
Йоан Найденов Найденов, ученик от V А клас, завоюва І място на математическото състезание "Стоян Заимов" в гр. Плевен. То се проведе на на 2.11.2013 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар