Бисквитки

понеделник, 18 ноември 2013 г.

Община Враца наема още 100 безработни


Нови 100 работни места ще бъдат отворени за община Враца по Националната програма „От социални помощи към осигуряване на заетост”. От тях 80 ще бъдат наети през ноември, а останалите 20 – през декември. Това съобщи днес кметът инж. Николай Иванов. Приемането на документи на кандидатите ще продължи до 22 ноември, след което ще се направи подбор и ще бъдат подписани трудовите договори. Одобрените ще станат част от работещите и в момента в града и по селата аварийни групи, които през зимния сезон ще бъдат ангажирани със снегопочистване. Предвижда се от новоназначените 60 да работят в селата от общината, а останалите – във Враца. Те ще са ангажирани по четири часа дневно и ще получават половин минимална работна заплата. Договорите на този етап ще се подписват със срок до края на годината. В момента по тази национална програма в община Враца работят общо 267 души, от които 209 в селата, а 67 – във Враца.


Ремонтирани са над 60 улици във Враца

         Ремонт на пътната настилка на над 60 улици във Враца е направен през това лято – отчете днес зам.-кметът по устройство на територията инж. Николай Йорданов. С асфалтова смес са изкърпвани улици, които не са включени за поставянето на нов водопровод и канализация по интегрирания проект за воден цикъл на Враца. Обновяването на улиците в града е струвало 602 205 лв. В ремонта на общинската пътна мрежа са вложени 279 459 лв. От тях 4 000 лв. са били заделени за възстановяването на откраднати парапети на два моста между селата Баница и Мало Пещене.

Кметовете по селата са работили активно през лятото

         Кметовете от селата на община Враца са работили активно през това лято – това е един от изводите, направени от кмета инж. Николай Иванов след първите изнесени приемни в малките населени места. Използвани са всички възможности, за да се правят ремонти, като са ползвани средствата, заделени в общинския бюджет за капиталови разходи, проекти от фонда „Малки граждански инициативи” и материалите и работниците по ОП „Развитие на човешките ресурси”. „Искам да благадоря на основния ни дарител – „Холсим”, който тази година ни отпусна 200 тона цимент. Циментът бе миксиран и раздаден на селата, като количествата бяха предварително заявени от кметовете” – каза инж. Николай Иванов.
 Основните проблеми, който хората в малките населени места са поставили пред кмета на общината, са свързани с безработицата и с водоснабдяването. По време на срещите са обсъждани и приоритетите, които ще залегнат в капиталовата програма за 2014 г. В село Мраморен, например, предстои да се направи ремонт на покрива и фасадата на читалището, а в Девене – да бъде преместена здравната служба, като новото помещение бъде ремонтирано така, че да отговаря на всички изисквания.

Талоните за преференциални пътувания ще се издават на 6 месеца

         Веднъж на шест месеца гражданите, които имат право на преференциални пътувания в обществения транспорт, ще получават талон, издаден им от Община Враца. Срещу този талон гражданите получават преференциални карти за тролейбусния транспорт в града. „При нас вече има съставен регистър на правоимащите и на хората няма да се налага отново да подават заявления и декларации. Те ще идват в Общината само, за да получат талон за избраната от тях преференция и то само веднъж на половин година” – поясни кметът инж. Николай Иванов. В общинския съвет е внесена докладна с това предложение, което ще бъде обсъдено на предстоящото заседание на общинския съвет. Кметът поясни, че създаването на новата процедура за получаване на преференциалните карти за пътуване е била необходима, за да може този публичен ресурс да се използва ефективно. „Извинявам се, че създадохме затруднения на тези възрастни хора, но по този начин напълно обективно ще бъдат разпределени субсидиите за преференциалните пътувания” – поясни кметът. До момента в Община Враца са издадени почти 2000 талона на граждани, ползващи различни преференции при пътуване в тролейбусния транспорт.

 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”


Няма коментари:

Публикуване на коментар