Бисквитки

понеделник, 18 ноември 2013 г.

Bъзстановяване на биологичното разнообразие.

Дирекция на Природен парк „Врачански балкан“ на официална церемония „Символична първа копка“ стартира изграждането на Посетителски център, намиращ се в местността „Копана могила”. Центърът е част от изпълнението на проект „Изпълнение на дейности за устройството и управлението на ПП „Врачански балкан“ стойност 4 533 937,85 лева. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз и от държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма “Околна среда 2007 – 2013 г.” Финансирането от Европейския фонд за регионално развитие е 85 %, а от държавния бюджет на Република България е 15 %.
            Посетителският център ще изпълнява комуникационна, образователна и управленска функция.  В него ще бъдат разположени администрацията на Дирекция на ПП „Врачански Балкан”, образователно-интерпретативен център и контролна зала за наблюдение. На церемонията присъстваха кмета на община Враца инж. Николай Иванов, зам. кмета Красимир Богданов, Емил Василев – кмет на село Паволче, Гриша Григоров – кмет на село Челопек, Кирил Ташев – експерт в Изпълнителна агенция по горите, инж. Христо Христов -  и.д. Директор на РИОСВ – Враца, инж. Сашко Каменов – директор на Регионална дирекция по горите – Берковица, арх. Валери Маринов – проектант на проекта, Володий Пеков – изп. Директор на „ИНКОМС ЕСТ Милин камък“ - фирмата строител на обекта, гости и представители на медиите.

            Инж. Николай Иванов поздрави присъстващите и подчерта, че проекта е плод на поредните усилия в посока развитието на туризма във Враца, насочени към популяризиране красотите на Врачанския балкан. „Поздравявам екипа на „Врачански балкан“ за положените усилия и съм убеден, че Враца ще стане посещавана и любима туристическа дестинация не само на нашите сънародници, но и извън пределите на България“ - каза инж. Николай Иванов.


            Поздравителен адрес от името на инж. Григор Гогов – изпълнителен директор на Изпълнителна дирекция по горите прочете Кирил Ташев - експерт в дирекцията. В него инж. Гогов приветства инициативата на ПП „Врачански Балкан“ и декларира, че Изпълнителна агенция по горите ще поощрява и подкрепя всяка една инициатива, свързана с популяризирането на Природния парк, който е неделима част от мрежата на защитените територии в България.


            Инж. Христо Христов – и.д. Директор на РИОСВ – Враца предаде поздрави за инициативата от министъра на околната среда и водите инж. Искра Михайлова и допълни, че благодарение на изграждането на „Посетителския център“ туристическата инфраструктура ще бъде обновена, а природните забележителности на Врачанския балкан – популяризирани.

            За да поздрави гостите по време на събитието говори и инж. Николай Ненчев - Директор на Дирекция на Природен парк „Врачански балкан“, който уточни, че тази първа копка е една от многото дейности, заложени в проекта „Изпълнение на дейности за устройството и управлението на ПП „Врачански балкан“. Освен изграждането на „Посетителски център“ в новата сграда ще се помещава и администрацията на парка. „Благодаря на всички на местно ниво, които ни подадоха ръка и помогнаха за строежа на новата сграда“ - допълни инж. Николай Ненчев.

            Володий Пеков - Изп. Директор на „ИНКОМС ЕСТ Милин камък“, представител на фирмата, която е ангажирана със строежа на новата сграда, увери всички, че това ще бъде уникален обект и образец -  еталон в България, в строителството на сглобяеми сгради.

            Повече информация по реализацията на проекта можете да намерите на страницата на ДПП „Врачански Балкан” – www.vr-balkan.net

\
възстановяване на биологичното разнообразие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар