Бисквитки

понеделник, 25 март 2013 г.

В ПОДГОТОВКА ЗА ПАРТНЬОРСКАТА ПРОВЕРКА НА WANO 2013



С работна среща и обучение на 25 март, в АЕЦ “Козлодуй” започна предварителното посещение на представители на Московския център на Световната асоциация на ядрените оператори (WANO – МЦ). Срещата бе открита от Валентин Николов – изпълнителен директор на “АЕЦ Козлодуй” ЕАД.
Визитата е част от подготовката за партньорската проверка на WANO – МЦ, която ще се проведе на 5 и 6 блок на българската атомна централа в края на 2013 г. Екипът на Световната асоциация е ръководен от Янош Тот – началник на отдел “Безопасност” в АЕЦ “Пакш” – Унгария, и включва също Анатолий Зинченко – ръководител на програмата за партньорски проверки във WANO – МЦ, и Генадий Отченашев – съветник към Московския център.
Представителите на мениджърския екип на АЕЦ “Козлодуй” и ръководителите на областите, в които ще се извърши партньорската проверка, бяха запознати от експертите от WANO – МЦ с методологията на нейното провеждане.
По време на посещението, което ще продължи до 28 март, експертите на Московския център ще извършат обход в централата и ще проведат наблюдения, свързани с две от проверяваните области – “Ремонт” и “Обучение на персонала”.
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Програмата за партньорски проверки на Световната асоциация на ядрените оператори е най-важното средство за постигането на нейната мисия – да работи за повишаването на безопасността и надеждността при експлоатация на ядрени централи чрез обмен на информация и насърчаване на комуникацията между членовете на организацията.
Целта на планираната в края на 2013 г. проверка на 5 и 6 енергоблок на АЕЦ “Козлодуй” е екип на WANO, съставен от водещи експерти в различни сфери, да определи областите, където могат да се направят още подобрения за повишаване на безопасността и надеждността, както и силните страни в работата на българската АЕЦ, които могат да бъдат полезни за други атомни централи по свет

Няма коментари:

Публикуване на коментар