Бисквитки

събота, 2 февруари 2013 г.

Отменят търгове за еленергия

Отменени са търгове за подажба не еленергия, заяви изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов. Кризата свива търсенето на енергия и много централи продават под себестойността. В този случай не се развиват проекти – ядрени или каквито и да било други. При развитие на икономиката обаче ще тръгнат и ядрените проекти и производството на електричество от възобновяеми източници, убеден е още изпълнителният директор на ядрената ни централа. „Те гарантират независимостта на системата – те са независими енергоизточници“, каза той.
„Рано или късно ще имаме нужда от нови мощности“, обясни Николов и допълни, че след референдума е станало ясно, че няма противници на ядрената енергетика, а споровете са дали да се строи нов блок в първата ядрена централа или АЕЦ „Белене“. Логично е да развиваме ядрена енергетика, тъй като сме страна, бедна на ресурси, допълни още Николов.
Документацията за 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй може да се внесе до есента на 2013 г.
Той смята, че изграждането на новия блок в Козлодуй ще е по-евтино от нова ядрена централа. Според експертите новите ядрени мощности в Козлодуй ще струват 1 млрд. евро по-малко от АЕЦ "Белене" заради съществуващата инфраструктура.
Той обясни, че благодарение на по-евтиния ток от АЕЦ „Козлодуй“ цената на електроенергията за крайния потребител се е повишила с 13%, а не със 17% каквито са били първите изчисления на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).
На въпрос на "Шанс експрес" дали си струва строителство на нови ядрени мощности, отговори членът на борада на директорите в централата, евртодепутатът Владимир Уручев. Според него сега наистина потреблението е намаляло значително, но към 2020 година, след спирането на топлоцентралите заради еводирективи, ще се почуства по-голяма необходимост от еленергия. Това оправдава до голяма степен изграждането на нови реактори.

Няма коментари:

Публикуване на коментар