Бисквитки

понеделник, 28 януари 2013 г.

Референдумът в община Враца премина без проблеми



При добра организация в община Враца премина провеждането на националния референдум – отчете днес главният секретар на Общината Иван Жеков. Право да гласуват имаха 73 985 жители на региона. Най-възрастният гласоподавател бе 102-годишната баба Велика. На референдума за първи път можеха да гласуват и 1070 момчета и момичета, навършили 18 години във времето от последните избори до 27 януари. В 6 часа в неделя отвориха врати общо 110 секционни избирателни комисии, включително пет допълнителни – в МБАЛ „Христо Ботев”, в Комплексния онкологичен център, Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания, в Дома за стари хора и затвора. В края на деня избирателната активност за община Враца бе 20.71 %. „В 24 часа в неделя всички изборни книжа и материали бяха предадени за съхранение в общинската администрация, в помещение, определено със заповед на кмета. Книжата и материалите са прибрани, а помещението – запечатано” – обобщи Жеков.


Две общински предприятия имат нови директори

Общинските предприятия „Спорт и туризъм” и „Паркинги и гаражи” от днес имат нови директори. Конкурсите за двете ръководни позиции се проведоха на 22 януари. За директор на „Спорт и туризъм” бе избран Венцислав Николов, а на „Паркинги и гаражи” – Цветан Илиев.
Венцислав Николов е роден на 5.11.1950 г. Завършил НСА – специалности „учител по физкултура” и „треньор по водна топка”, придобил педагогическа правоспособност във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” – Велико Търново, има степен „магистър” по специалността „икономика и управление на социалните дейности – мениджър на културата” в ЮЗУ „Неофит Рилски”. Работил като треньор по водна топка в ДФС „Ботев” и като преподавател по физическо възпитание във врачанските училища „Васил Кънчов”, „Давид Тодоров”, „Св. Климент Охридски”, ПМГ „Акад. Иван Ценов” и ПТГ „Н. Й. Вапцаров”.
Цветан Илиев е роден на 16.03.1958 г. Завършил Висшия лесотехнически институт, степен „магистър” по специалността „инженер по механичната технология на дървесината”. От 1994 г. до 1999 г. работи в ОД на МВР – Враца като охрана на обществения ред и сигурност. От 1999 г. до 2000 г. е зам.-началник на ГКПП - Оряхово към ГД „Гранична полиция”. От 2000 г. до 2011 г. е началник група в РУП към ОД на МВР – Враца.
Срокът на договорите и на двамата директори е три години.

Празник на виното и веселието

За първи път във Враца, на 1 февруари, ще се състои празник на виното и веселието. Празникът ще носи името „Винце сладко – гърло гладко” и в него са поканени да се включат всички любители на хубавото вино и благата дума. Домакин на събитието ще е Етнографско-възрожденският комплекс, а негови организатори са Община Враца и Регионалният исторически музей. Ще бъде представена възстановка на обичая зарязване на лозята от Трифон Зарезан. Младите театрали от ТГ „ТЕМП” ще покажат виноизлияния на тракийски бог на виното и веселието Дионис. Ще бъде направена огнена клада, около която ще се дегустират и класират вина и мезета. Гостите ще се радват и на сладките приказки, поднесени от Дружеството на врачанските хумористи и карикатуристи. Партньори на събитието са също Младежки дом – Враца, Танцов състав „Хемус” и народният оркестър към СОУ „Отец Паисий”. Началото на празника е в 17 ч.

Отпечатват 140 книжки в памет на Апостола
На 19 февруари ще отбележим 140 години от гибелта на Васил Левски. По този повод Община Враца ще издаде лимитирана серия от 140 книжки със стихове, мисли и цитати от и за Апостола. Изборът на заглавието на книжката също не е случаен – „19 странички за Левски” - и е свързан с датата на гибелта му. Книжките ще бъдат подарени на гостите на събитията, които Общината организира по повод годишнината. В навечерието й, на 18 февруари, от 17 часа в Регионалния исторически музей ще се проведе паметна вечер за Апостола на свободата, с участието ансамбъл „Светоглас” - София. Слово за Васил Левски ще поднесе проф. Михаил Неделчев.
На 19 февруари от 11 часа пред паметника на Васил Левски, в градина срещу Съдебната палата, ще бъде направена панахида за героя. Ученици от ОУ „Васил Левски” ще представят рецитал за Дякона. В същия ден от 12 ч. в Регионалния исторически музей ще бъде прожектиран документалният филм „Апостолът”.

Врачанчета заедно посрещат Баба Марта

Деца от всички детски градини във Враца тази година ще посрещнат заедно най-популярната баба – Баба Марта. За тях е подготвено специално тържество, организирано от Община Враца. Празникът ще се състои на 1 март пред къщата-музей на Иван Замбин, в Етнографско-възрожденския комплекс във Враца. След края му малчуганите ще разгледат изложбата от мартеници, аранжирана в централната сграда на комплекса и експозицията „Светът на детето”.
Лично баба Марта ще закачи над 500 мартеници на малки и големи жители на Враца. Тя ще се разхожда по пешеходната зона в града на 1 март след 11 ч.


Тракийското сребърно съкровище от Борово пристига
за 3 март

Тракийското сребърно съкровище от Борово ще гостува на Регионалния исторически музей във Враца. Ценната археологическа находка, която се пази в музея в Русе, ще бъде представена на 3 март. В този ден врачани и гостите на града ще могат да разгледат безплатно и гостуващото съкровище, и експонатите на врачанския музей.
Общинската програма за отбелязването на 135-та годишнина от Освобождението на България да започне още през февруари. От 25 февруари до 1 март от 10 ч. и от 16 ч. в Регионална библиотека Христо Ботев, по заявки на училищата, ще има тематични прожекции на филми за Освобождението на България. На 28 февруари от 18.30 ч. симфониета „Враца” ще изнесе концерт с произведения на български автори. Изложба „Символите на Враца”, представяща художествени "реплики" на исторически и природни забележителности, изработени с т. нар. техника "Торцевание", ще бъде открита на 1 март в 11 ч. Изложбата, заедно с мултимедийната краеведска изложба, са част от Общинската програма за патриотично възпитание.
На 3 март в 10.30 ч. на площад „Христо Ботев” във Враца ще се проведе тържествения ритуал по издигането на националния флаг. След края му ще бъде открита художествената изложба, посветена на 135-та годишнина от Освобождението на България и ще бъде отворена за разглеждане експозицията със сребърното съкровище от Борово. В 11.30 ч. в градската концертна зала празничен концерт ще изнесе ансамбъл „Тракия”.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

Няма коментари:

Публикуване на коментар