Бисквитки

понеделник, 10 декември 2012 г.

Тръгна водният цикъл на Враца


nacy.alle.bg

Във Враца, във връзка с началото на строителните дейности по проект „Интегриран проект за воден цикъл на град Враца”, Договор № 58111-С065-256/ 21.12.2009 г., Община Враца организира Церемония за стартиране на първия обект СМР - Първа копка. Церемонията се състоя пред паметника на св. Софроний Врачански в центъра на града. С нея бе даден ефективен старт на изпълнението на договора за строителство с предмет „Реконструкция на водопроводната мрежа и реконструкция и удължаване на канализационната мрежа на гр. Враца - Етап 1“ . Изпълнител на обществената поръчка е консорциума „Воден цикъл 2011”.
На церемонията присъстваха депутати от Врачански избирателен район, министри, представители на Областната управа, кметове и кметски наместници от районите с – гр. Враца, представители на определените чрез обществени поръчки изпълнители на дейности от проекта, експерти и представители на свързани с проекта институции, журналисти от местните и национални медии и др.

Церемонията бе открита от кмета на община Враца инж. Николай Иванов. Той приветства гостите и изтъкна огромното значение на този проект за града. „Изключително съм удовлетворен, че този така очакван ден настъпи. Повече от две години бяха необходими за да преминем през изключителни трудности, с периоди на съмнения и неясноти, но слава богу всичко вече е зад гърба ни“ - заяви по време на официалната церемония кметът на община Враца инж. Николай Иванов. „Днешният ден е началото на нещо изключително важно и значимо за нашия град и за нашата страна“ - допълни инж. Николай Иванов, който благодари на всички положили усилия за да се стигне до реализацията на проекта за водния цикъл на Враца. „Само след две години, когато започне следващия програмен период община Враца ще има рефенренциите на община успешно и качествено изпълнила един значим европейски проект“ - заяви още градоначалникът.
В приветствието си по време на официалната церемония министърът на околната среда и водите Нона Караджова заяви: „Наистина днес е един добър ден за жителите на Враца защото днес се поставя изграждането на много важна екологична инфраструктура за града за 50 години напред. С това се подобрява качеството на живот на хората, подобрява се бизнес средата, тъй като екологичната инфраструктура е базисна, основополагаща и всеки един бизнес когато търси място за своята реализация, освен другите параметри винаги пита има ли вода, канал, пречистване на водите и място за депониране на отпадъците“. Тя пожела успех на проекта и потвърди пълната подкрепа на министерството на околната среда и водите за успешната му реализация.

„Този проект е рекордьор. Това е първият одобрен голям проект във водния сектор и едни от най-сложните. До скоро този проект имаше още един рекорд. Той беше един от най-закъснелите, но в крайна сметка всичко е добре когато свършва добре и днес се слага истинското начало на строително-монтажните дейности. Аз искам да ви пожелая този проект да постави още един рекорд - той да бъде първият завършен и най-качествения“ - заяви от своя страна министъра по управлението на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев. Това което не знаете е, че вкарвайки такава финансова инжекция в града ще се усети от всички - магазини, хотели, малки и големи фирми” - допълни още министър Дончев.

„С всички проекти, които се реализират в момента и тези които предстоят да стартират през следващата година, като изграждането на пътя Мездра - Ботевград се дават възможности за сериозни инвестиции в този град. Враца ще бъде съвсем различна и аз съм убеден, че хората ще се върнат тук“ - подчерта в изказването си Тотю Младенов - министър на труда и социалната политика.

За значението на проекта говори и управителят на „В и К“ ООД Ангел Престойски. С реализацията на този проект Враца ще има най-модерната „В и К“ инфраструктура в страната и една от най-добрите в света. За нас като оператор ще е чест да управляваме тези активи и се надявам, че ще бъдем на висотата на това предизикателство“ - заяви Ангел Престойски и благодари на всички, дали своя принос за реализацията на проекта.

„За нас е чест да участваме в най-мащабния проект във водния сектор. Ще дадем всичко от себе си за да можем всички ние да се гордеем с реализацията на проекта“ - заяви Иван Мирински управляващ консорциума „Воден цикъл 2011“ спечелил обществената поръчка за ЕТАП-1.

Под звуците на духова музика „първа копка” направиха кмета на Общината, министърът на околната среда и водите Нона Караджова, министърът по управление на средства от Европейския съюз Томислав Дончев, министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, зам.- министърът по околната среда и водите Ивелина Василева, управителят на „В и К“ ООД Враца Ангел Престойски и представителят на Строителя Иван Мирински. В официалните лица присъстваха още народните представители от Врачански избирателен район г-н Асен Агов, г-н Валери Ангелов, г-н Георги Божинов, г-н Николай Рашев, д-р Янко Здравков, областният управител Пепа Владимирова, председателят на общинския съвет Петя Аврамова, и др.

Събитието завърши в Етнографско – възрожденския комплекс, в приятната атмосфера създадена от квартета към Врачанска симфониета, където с мултимедия бе представен и първият филм за дейностите по проекта.

Проектът „Интегриран проект за воден цикъл на град Враца” се финансира от Кохезионния фонд на ЕС и от държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.”, Приоритетна ос 1. Oбщата стойност на проекта е 136 373 288,07 лв.
Повече информация вижте на сайта на проекта: www.vratsawaterproject.eu и на сайта на община Враца: www.vratza.bg

        

Няма коментари:

Публикуване на коментар