Бисквитки

сряда, 21 ноември 2012 г.

Лизнайт 2012 – ново начало за обединението на банатските българи


Лизнайт, палкенското наименование на село Бело блато, по инициатива на отец Стоян Калапиш и Светлана Караджова се проведе първата по рода си среща на лидерите на банатските българи от трите държави – България, Сърбия и Румъния. Целта на срещата бе единението на общността да стъпи на здравите основи на едни ежегодни срещи, които да очертават целите за бъдещата работа на дружествата за предстоящата година и договаряне на съвместни инициативи.

Участие взеха отец Стоян Калапиш – председател на дружество „Трандафер“ (Лизнайт), Светлана Караджова – председател на Дружеството на банатските българи в България и кмет на с. Бърдарски геран, Йордан Колев от Държавната агенция за българите в чужбина, Павел Велчов – ръководител на читалището в Стар Бешенов, Пери Радулов – председател на дружеството в Бречкя, Петронела Петков-Шехаби  от Бречкя, сътрудник на вестник „Наш аглас“ и списанието „Литературна мисъл“ в Тимишоара, Иван Ранков  - от дружеството във Винга, Мария Иванова – секретар на читалището в Асеново, отец Стефан Калапиш от Бърдарски геран, Анатоли Първанов – кмет на Чипровци, Анюта Каменова-Борин – директор на Историческия музей в Чипровци, Иван Дамянов от дружество „Иваново-1868“ в Иваново, Августин Калапиш, Йосиф Василчин-Маре и Огнян Цветков от дружество „Иваново-Банат“ в Иваново, Йошка Дудуй – кмет на с.Иваново (Сърбия). Гост бе Жарко Евтимов от Дружеството за български език, литература и култура в Нови Сад.
Отец Стоян Калапиш откри форума и сподели как се е появила идеята за тази първа среща. Тъй като липсва координация между отделните дружества честванията и събитията, които организираме всеки поотделно понякога съвпадат и затова не можем да участваме навсякъде. Също и не винаги всички получават покани за дадено събитие поради слабата понякога връзка между отделните звена, а една ежегодна среща, която да се превърне в традиция и да се провежда всяка година на различно място, ще ни помогне да започнем да мислим и работим като една истински обединена общност.
Светлана Караджова, която председателства конференцията, съобщи дневния ред, състоящ се от две точки – съгласуване на съвместния културен календар за 2013 г. и разискване и вземане на решение за насрочване на първа езикова конференция поради наболелите проблеми с езика и създаваната писменост в общността.
След разискване и съгласуване на ангажиментите бяха набелязани следните общи чествания през 2013 г.:
-    325 години от Чипровското въстание – в Чипровци на 7 септември
-    275 години от основаването на Стар Бешенов (Румъния) – 15 август
-    145 години от основаването на Иваново (Сърбия) – 20 октомври (Свети Венделин)
-    90 години от създаването на Народно читалище „Съединение-1923“ – с. Бърдарски геран – 31 август
-    10 години фестивал „Яко Ронков“ в Стар Бешенов – 30 ноември
По въпроса за организиране на езикова конференция, каквато идея има от години Георги Наков, кмет на Стар Бешенов, Светлана Караджова предложи първата да се организира в Стар Бешенов, където е люлката на банатските българи,  разпилени по целия свят. Павел Велчов обяви, че през 2013 г. честванията на 275-годишнината от основаването на Стар Бешенов ще протекат на два етапа – на 3 март, защото на 3 март е първият запис в „Historia Domus“ от това място, а на 15 август ще е общото голямо честване с всички банатски българи от целия свят, когато ще се чества и 800-годишнината от първото споменаване в исторически документ на името на мястото „Бешенов“. Той сподели, че предложението вероятно ще бъде одобрено от кмета и отсега можем да кажем, че в дните около 3 март Стар Бешенов може да е домакин на първата езикова конференция, която да се занимае с наболелите проблеми на езиковите правила и норми на говоримия и писмен език на банатските българи. По предложение на присъстващите на конференцията ще бъдат поканени експерти езиковеди, изтъкнати майстори на словото от общността и хора, които са ангажирани от години с опазването и обогатяването на езика и които се занимават с изследвания в тази област.
Павел Велчов съобщи в тази връзка, че от една година в Стар Бешенов работят по създаването на речник, които да събере всички думи, употребяване там, които ще бъде качен в интернет и представителите от другите населени места ще могат да добавят техните варианти на думите, ще могат да го редактират и да допълват. По този начин със съвместни усилия да успеем да опишем всички думи, които в момента се употребяват или пък вече са  изключени от активна употреба, но е добре да бъдат запазени за поколенията.
На езиковата конференция ще бъдат разисквани важни въпроси за правописните правила, транскрипцията, опазването на вариантите, създаване на условия за предаване на езиковото богатство на младите поколения.

Няма коментари:

Публикуване на коментар