Бисквитки

сряда, 6 юни 2012 г.

Юбилейните значки - първо дарение за фонтана на Бърдарски геран

значкиС малка брошура, съдържаща този текст, се продаваха 125-те юбилейни значки, направени по идея на Ралица Велчева и осъществена с помощта на Александър Живков и Гергана Живкова.
Стойността на сувенира има както материална, така и морална стойност.
\Мотото, изписано на значката „125 години поколения с традиции”, както и изображението на момиче и момче, облечени в носии, символизират принадлежността на банатските българи към наследството и историята. Именно предаването на традициите от поколение на поколение ни съхранява като общност и отваря вратите към бъдещето ни. Надеждата е в младите хора, в самодейците, които са пазителите на банатската култура и бит и продължават да ги представят с гордост не само в България, но и в чужбина.
Мисията на значките е и благотворителна – тримата организатори дариха средставата за изработката, като желанието им бе да остане спомен от големия празник и хората, които притежават значка винаги да носят със себе си частица от Бърдарски геран.
Минималната стойност за единица бе 3 лв, като имаше благодетели, които заплащаха двойно, дори и тройно за един брой. Благодарим на всички.
До момента събраните средства са 429 лв.
В кметството са останали последни няколко бройки, които чакат своите притежатели.
Сумата от продадените значки бе дарена на Бърдарски геран и ще бъде вложена в ремонта на фонтана в центъра на селото – още една забележителност, която от години чака своите спасители.
Текстът на брошурата гласи:
„Ние, банатските българи, сме призвани да съхраняваме историята на едно време, навяващо както страшни спомени и уроци, които не бива да забравяме никога, така и на едно завръщане, на умиление, чест и гордост, че предците ни са останали верни на себе си, на родината, на българското и в същия момент са успяли да създадат една уникална общност, притежаваща обичаи и религия, отличаващи я от масите.

Това, което сме днес, дължим именно на традицията, на самосъзнанието, че сме необикновени и ценни, на бабите и дядовците ни, които са предали на нас частица от себе си, своя поминък и бит.

Днес Бърдарски геран празнува 125 години от създаването си – некратък път, осеян с букети от емоции, възходи и разбира се падения. Път, извървян през години на просперитет и бедност, оставила много пусти къщи и далечна носталгия.

Нека се обърнем към миналото си и разбудим тлеещия пламък, нека усетим че корените ни все още имат животворна сила и я влеем в цветовете – нашите деца. Именно те са следващото поколение, което ще продължи НАС, традицията и любовта към родния дом.”

1 коментар: