Бисквитки

вторник, 5 юни 2012 г.

По стъпките на предците


Между селата на банатските българи Бърдарски геран и Гостиля през годините е съществувала здрава връзка. В пространството ги делят над 20 км по земния път през  землището на Кнежа, но те никога не са били пречка в миналото активният поток на хора да циркулира постоянно по трасето през нивите. Обвързани със семейни и родови връзки двете села са били свързани и с дългите процесии, организирани по повод честванията на храмовите празници.
поклонничество Още се помни как бърдарчани влизали тържествено в Гостиля през юни за честването на Пресвето Сърце Исусово, с молитви, хоругви и дълга процесия от пременени за празник жени и мъже, извървели дългия път на поклонничество до съседното село, който е едновременно и почит към предците, изтъкали нишките за връзка, и път, по който да мине паметта на децата им в бъдеще.
Връщайки се към добрите традиции, организираме  поход – поклонничество от Бърдарски геран до Гостиля на 16 юни, когато е храмовото им честване. Търсим доброволци за това предизвикателство, които да извървят пътя през нивите до там и обратно, припомняйки си историята, стъпвайки по следите на предците ни.
Сборен пункт пред Кметството на 16 юни, а часът ще бъде уточнен допълнително след проучване на маршрута и програмата за честванията в Гостиля.
Очакваме млади и стари любители на изпитанията, радетели на банатската българска кауза, родолюбци и авантюристи да се включат в инициативата!

Няма коментари:

Публикуване на коментар